HARINGVLIETBRUG

Tandartsassistente Tedje gaat 'latten' tijdens afsluiting Haringvlietbrug en Heinenoordtunnel

Tandartsassistente Tedje verblijft deze zomer parttime op de zeilboot
Tandartsassistente Tedje verblijft deze zomer parttime op de zeilboot © Rijnmond/Privéfoto
Eigenlijk was er voor de 54-jarige Tedje van der Heijden uit Barendrecht geen twijfel over mogelijk. Tijdens de afsluitingen van de Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel deze zomer woont ze parttime thuis en parttime op een zeilboot. Iedere dag een gigantisch eind omrijden en in de file staan naar haar werk op Goeree-Overflakkee zag ze niet zitten.
Net als veel andere gedupeerden zocht Tedje noodgedwongen naar een oplossing om uren durende woon-werkritjes te voorkomen. Lachend vertelt ze dat de afsluitingen eigenlijk een jaar te laat komen, want tot voor kort woonde ze nog in Ooltgensplaat en was ze hooguit 20 minuten onderweg naar tandartspraktijk Mondzorg Dogterom in Middelharnis, waar ze werkt als paro-preventieassistente. De Haringvlietbrug hoefde ze nooit over, evenals door de Heinenoordtunnel.
Uitdagingen voor tandartspraktijk op Flakkee om de roosters te vullen
Maar Tedje verhuisde met haar man naar Barendrecht: "Dat deden we ook voor mijn man, want die stond al dertig jaar dik in de file. Dus nu dachten we: we draaien het om. Daarnaast zijn de kinderen de deur uit en dus wilden we wat dichter bij de stad gaan wonen."
Wel met één nadeel: haar reistijd is langer geworden en die wordt deze zomer extra lang. Tijdens de meivakantie – toen de Heinenoordtunnel ook al een week lang helemaal dicht was – kon ze ervaren hoe het was. "Ik heb alle alternatieve routes uitgeprobeerd", zegt ze. Maar daarmee liep haar reistijd zo hoog op en dat zag ze niet zitten. De makkelijkste omleidingsroute, via Stellendam, levert normaal gesproken al zo'n 20 minuten extra reistijd op, maar gezien de verwachte drukte deze zomer is dat geen optie voor Tedje.
Tedje van der Heijden in het outfit van de tandartspraktijk
Tedje van der Heijden in het outfit van de tandartspraktijk © Rijnmond
Dus ging ze in overleg met haar man over een oplossing. Of nou ja, overleg. Eigenlijk was direct duidelijk dat hun zeilboot in de haven van Herkingen als hotel gebruikt zou gaan worden. "We zijn al jaren fervent zeiler en de boot ligt op het eiland. Dus ik ga daar overnachten. En lachend voegt ze eraan toe: "We gaan latten."

Uitdaging

Bij de tandartspraktijk zijn ze ook maar wat blij dat Tedje gewoon kan blijven werken. "Automatisch denk je: we hebben een uitdaging en hoe gaan we het oplossen?", vertelt manager Ron van der Pluijm toen hij hoorde over de afsluitingen van de Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel.
Binnen de tandartspraktijk gaven enkele tandartsen aan minder te komen werken, omdat ze 'boven' het eiland wonen en dus te maken krijgen met extra reistijd als de brug en de tunnel dicht zijn. Met het nodige puzzelwerk wist Ron een mouw te passen aah het probleem: "Dat betekent dat andere tandartsen, die beneden Goeree-Overflakkee wonen, vaker ingeroosterd worden", zegt hij.
Voor de patiënten heeft het geen gevolgen, zegt de baas van de tandartspraktijk. Al heeft de receptie van het bedrijf wel verschillende telefoontjes gekregen van mensen van buiten Goeree-Overflakkee dat ze hun afspraak willen verplaatsen.
Dit verhaal is onderdeel van een serie verhalen over de afsluitingen van de Haringvlietbrug en Heinenoordtunnel. Krijg jij ook te maken met de gevolgen ervan en wil je dat verhaal delen met Rijnmond? Stuur dan een e-mail naar gerben.solleveld@rijnmond.nl.