nieuws

Boeren balen van verbod op bijengif

Boeren zijn het niet eens met een nieuw verbod op bepaalde bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor bijen. Vooral voor de bietenteelt zou het verbod een grote stap terug in de tijd zijn, zeggen meerdere boeren uit de regio.
Het gaat om neonicotinoïden, ook wel bijengif genoemd. Hier vallen drie soorten bestrijdingsmiddelen onder. Als het aan de Europese Unie ligt, wordt het gebruik ervan niet meer toegestaan. Bijenhouders juichten dat idee vorige week nog toe.

Niet aan de orde


Akkerbouwer Laurens den Hartigh uit Klaaswaal zaaide vorige maand zijn suikerbieten met het bijengif om ongedierte en ziekteplagen te voorkomen. "Het verbod is gebaseerd op de angst dat de bijen ervan zouden sterven. Maar dat is bij bieten helemaal niet aan de orde."

Dat beaamt ook insectenkundige Hilfred Huiting van de Wageningen Universiteit. "Bieten zijn geen bloeiende, open planten", zo legt hij uit. "De kans dat daar bijen komen om te verstuiven, is heel klein."
Huiting vergelijkt de middelen met het maken van röntgenfoto's. "Ze zijn schadelijk, maar als er verstandig mee wordt omgegaan, valt er een hoop te zeggen voor de zorgen van de boeren."

Meer tijd nodig


Ook Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) vindt een definitief verbod geen goed besluit. Volgens een woordvoerder is er op korte termijn geen ander middel beschikbaar met dezelfde werking en zijn de alternatieven zelfs nog slechter voor het milieu. "Daardoor heeft het verbod een effect dat wij niet willen. We hebben meer tijd nodig voor alternatieven."
Initiatiefgroep Boer Bewust voert op Twitter campagne tegen het verbod. Ook zij zijn bang dat de alternatieve bestrijdingsmiddelen nog schadelijker zijn dan de neonicotinoïden.
Zoals het er nu naar uit ziet gaat het verbod vanaf 1 januari 2019 in.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl