MESSENCULTUUR

Teveel Vlaardingse jongeren dragen wapen; 'het begint normaal te worden'

© Omroep Vlaardingen
“Het is niet stoer, het is juist stoerder om zonder wapen op pad te gaan.” Dit zei burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen bij de start van een campagne tegen wapenbezit onder jongeren. Vooral op scholen wordt ingezet op preventie en bewustwording.
De lancering van de campagne vond maandag plaats in het Groen van Prinstererlyceum, door Patrick Straatman van Minters jongerenwerk, Mitch Scheers van de politie en burgemeester Wijbenga. Volgens de burgemeester gebeuren er in Vlaardingen teveel incidenten omtrent wapenbezit. “Politie en jongerenwerk moeten tientallen keren per jaar ingrijpen. Jongeren dragen een wapen omdat ze denken dat het veiliger is of omdat het stoer is", zegt hij tegen Omroep Vlaardingen.

Teveel vrijheid

Ervaringsdeskundige Randy Furtado heeft in het verleden te maken gehad met geweld met wapens en zet zich nu juist in tegen wapenbezit. “Ik zat in een jongerenbende, ik heb steekpartijtjes meegemaakt, jongens verloren. Nu praat ik over en met de jongeren om ze te helpen.” Volgens Furtado moet er vooral achter de voordeur iets gebeuren. “Jongeren hebben teveel vrijheid. Er wordt niet goed op ze gelet. Ook ligt er een rol voor buurthuizen. Als je jongeren meer begrijpt en een band met ze hebt dan heb je meer invloed op ze.”
Burgemeester Wijbenga vindt dat er echt iets moet gebeuren met de houding omtrent wapenbezit. “Het begint normaal te worden, dat willen we een halt toe roepen.”
dit verhaal komt van onze samenwerkingspartner Omroep Vlaardingen, die de volgende reportage maakte: