DOODSLAG

Rotterdammer Ruud S. krijgt 5 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doodsteken van zijn baby Emily

Aanhouding van Ruud S. op 17 juli 2022 aan de Wolphaertsbocht
Aanhouding van Ruud S. op 17 juli 2022 aan de Wolphaertsbocht © Rijnmond
De 23-jarige vader Ruud S. is schuldig bevonden aan doodslag op zijn zes maanden oude dochtertje Emily in juli vorig jaar. Daarvoor krijgt hij van de rechter vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging. De jonge vader heeft zijn gruwelijke daad toegegeven, maar wijst zijn schoonfamilie aan als boosdoener. Volgens de rechtbank is daar geen bewijs voor gevonden. Het OM eiste 8 jaar cel en tbs met dwangverpleging.
Het was een gruwelijk drama op zondagmiddag 17 juli 2022 in het huis van oma aan de Wolphaertsbocht in Rotterdam-Zuid. Met een scherp keukenmes dat Ruud S. eerder verstopt had, sneed hij de keel van zijn dochtertje door. Uit onderzoek op het lichaam van het meisje is gebleken dat Emily bijna was onthoofd.

Verdacht stil

Even daarvoor zit Ruud S. nog gezellig bij zijn schoonmoeder in de keuken als hij Emily meeneemt om te spelen in de slaapkamer. Moeder Jasmin hoort haar dochtertje nog even lachen, maar als het verdacht stil wordt, gaat ze kijken. Ze ziet hoe S. op ‘beestachtige wijze’ haar dochtertje van het leven berooft. Ze legt hierover een emotionele verklaring af tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak.
Een paar dagen na het drama vertelde oom Erich aan Rijnmond hoe S. uit het niets en binnen luttele seconden toesloeg en totale paniek veroorzaakte. Met een bloedende baby rennen moeder en oma de straat op en gillen om hulp. Een buurman schiet te hulp en brengt de vrouwen naar het ziekenhuis. Maar het is al te laat.
Jasmin, haar broer Erich en oma Yajaira missen Emily nog iedere dag en zijn getraumatiseerd. Ze hebben last van flashbacks, angst en nachtmerries. De waarom-vraag spookt door hun hoofd. “We waren altijd goed voor je. De deur stond altijd open voor jou. Waarom, waarom heb je het gedaan?”
Volgens de rechtbank heeft de veroordeelde gehandeld uit overwegend psychotische aanwijzingen, maar blijven zijn precieze motieven onnavolgbaar.
Hij geeft zijn gruwelijke daad toe, biecht op dat hij veel drugs gebruikte en ziet in dat hij geestelijk ernstig in de war is. Tegen de rechter zegt hij: “Het is het vreselijkste wat ik ooit heb moeten doen.”

Schoonfamilie boosdoener

Maar S. wijst zijn schoonfamilie als boosdoener aan. Met een beweging van haar hand langs haar hals zou moeder Jasmin hebben duidelijk gemaakt dat hij in actie moest komen. Tegenover de rechter ontkent hij stellig dat deze opdracht een waanidee was.
Bij de politie verklaarde Ruud S. vlak na zijn arrestatie ook andere dingen. Zo zou hij zijn doorgedraaid door afkickverschijnselen, onder druk gezet, mentaal gemarteld, onder invloed zijn van voodoo en zou er iets in een drankje hebben gezeten. Pas later wijst hij zijn schoonfamilie als de boosdoener aan. Ook de experts - een psycholoog en psychiater - die hem hebben onderzocht, hebben geen verklaring waarom hij hierin blijft geloven.
Moeder Jasmin met een foto van baby Emily en advocaat Sprenger
Moeder Jasmin met een foto van baby Emily en advocaat Sprenger © Rijnmond

Mix van drugs als zelfmedicatie

Ruud S. verkeerde in een psychose ten tijde van het drama. Experts hebben schizofrenie bij hem vastgesteld en dat uit zich bij hem in psychoses en een geloof in complottheorieën. Het ging al een tijdje niet goed met de Rotterdammer. Hij werkte als ICT’er bij Defensie, maar zat al ruim een half jaar ziek thuis vanwege stress en angstklachten. Met verschillende soorten hard- en softdrugs probeerde hij zijn problemen te onderdrukken. Afspraken met de hulpverlening kwam hij niet altijd na, hij koos voor zelfmedicatie.
Zijn ouders hebben een paar keer de hulpverlening gebeld, omdat ze zich grote zorgen maakten. Mede door wachtlijsten werd hij niet goed geholpen. Volgens de experts is de psychose waarin hij in juli 2022 verkeerde niet ontstaan door zijn drugsgebruik, maar er wel door versterkt.

OM: 'Gruwelijke moord op weerloze baby'

Volgens de experts was Ruud S. ten tijde van het drama sterk ontoerekeningsvatbaar. Daarom adviseren ze hem tbs met dwangverpleging op te leggen. Ondanks medicatie is zijn psychose nog altijd niet onder controle.
Het OM acht bewezen dat de 23-jarige verdachte zijn weerloze jonge baby op gruwelijke wijze om het leven heeft gebracht. Omdat hij een mes had klaargelegd, heeft hij over zijn misdrijf nagedacht en is er volgens het OM sprake van voorbedachte rade. Daarom eist het OM - naast tbs met dwangverpleging - een celstraf van 8 jaar.
Portret van baby Emily in knuffel-zee
Portret van baby Emily in knuffel-zee © Rijnmond

Rechter: geen moord, wel doodslag

Ook al had Ruud S. een mes in de slaapkamer verstopt en is dat een aanwijzing dat er sprake was van enige vorm van een vooropgezet plan, de rechter vindt het onvoldoende voor een misdrijf met voorbedachte rade. Er was dus geen sprake van moord. Volgens de rechter was aan de buitenkant niet goed te zien dat S. psychotisch was, maar was hij in de ban van waanideeën en handelde hij ‘volstrekt onnavolgbaar’. De rechtbank volgt het advies van de experts door Ruud S. sterk verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren, maar niet volledig.
Daar hoort volgens de rechtbank een celstraf van vijf jaar bij. Daarnaast krijgt Ruud S. tbs met dwangverpleging opgelegd. Volgens de rechter is het recidivegevaar groot en moet de veroordeelde dus verplicht behandeld worden.
Moeder Jasmin, oma Yajaira en oom Erich krijgen een vergoeding van 95 duizend euro vanwege het verlies van Emily en het trauma. Ze hebben alledrie geestelijk letsel opgelopen door de confrontatie met het misdrijf en zijn getekend voor het leven. Moeder Jasmin heeft gezien hoe S. een mes op de keel van Emily drukte en heeft haar daarna hulpeloos aangetroffen. Advocaat Bernard Sprenger had 130 duizend euro gevraagd aan smartengeld en shockschade.
De strafzaak van Ruud S. is behandeld door de militaire kamer bij de rechtbank in Arnhem omdat hij als ICT’er in dienst is van Defensie. Dit is protocol en geldt voor alle militairen die waar ook ter wereld een misdrijf plegen, ook al gaat het om een ‘gewoon’ strafbaar feit. Het verschil is dat een van de rechters naast kennis van het ‘gewone’ Wetboek van Strafrecht, ook kennis van het Wetboek van Militair Strafrecht heeft.