ECONOMIE

Maassluise innovator moet groeiende wereldbevolking helpen met voedselvoorziening

Maassluise innovator moet groeiende wereldbevolking helpen met voedselvoorziening
Maassluise innovator moet groeiende wereldbevolking helpen met voedselvoorziening © WOS
De vraag naar voedsel kan de komende dertig jaar met zo'n 70 procent toenemen. Als deze schatting klopt zal dat van grote invloed zijn op de wijze van voedselproductie. Daarin denkt de 75-jarige Lely Groep uit Maassluis een grote rol te kunnen spelen.
De toekomstverwachting is de reden dat de jubileumbijeenkomst van de onderneming afgelopen week in het teken stond van de 'Boerderij van de toekomst 2035'. Innovaties moeten volgens Lely bijdragen aan grote uitdagingen voor de melkveehouder én de vraag van de consument. Streekomroep WOS woonde de bijeenkomst bij.
Als beschermers van de voedselproductie hebben melkveehouders volgens bestuursvoorzitter André van Troost de afgelopen decennia wereldwijd al veel gedaan om duurzamer te produceren met oog voor hun dieren en de planeet. "Zij - en wij - horen ook de roep vanuit de samenleving en wij zien het als een logische stap om melkveehouders nog verder te helpen door doelgericht te innoveren."
Bij de opening van de bijeenkomst ging Van Troost in op de droom van twee jonge broers in 1948, Cornelis en Arie Lely, wat heeft geresulteerd in een internationaal succesverhaal. Het bedrijf beoogt een duurzame, winstgevende en aangename toekomst voor de agrarische sector. Met de koe als middelpunt ontwikkelt Lely robots en datasystemen die het dierenwelzijn, de flexibiliteit en productie op het melkveebedrijf verhogen. Lely Groep is actief in ruim 50 landen en biedt werk aan zo'n 2.300 mensen. Ruim 2,5 miljoen koeien worden dagelijks met behulp van zo'n 42.000 melkrobots gemolken.
Van Troost legde de toekomstdromen van Lely uit in de voor zijn bedrijf belangrijke thema's. "Wij hebben een droom voor meer dierenwelzijn. Ook een droom om ons continu bewust te zijn van de impact van landbouw op het milieu. En een droom voor nog meer duurzame en voedzame zuivelproducten. Zeker ook een droom om consumenten dichterbij de boer te brengen om hen te laten zien welk belangrijk werk boeren elke dag doen. En nog een droom dat boeren alle problemen tackelen die de maatschappij naar voren brengt, zodat boeren nog jaren met dieren en op hun land kunnen werken."
"Uiteindelijk is er voor ons maar één ding belangrijk: boeren moeten hun licentie om voedsel te produceren behouden. Nu en in de toekomst", sloot Van Troost de bijeenkomst af.
Dit verhaal komt van onze mediapartner WOS.