nieuws

TBS voor zwakzinnige moeder die Derkje (3) vermoordde

2010_RTV_Gerechtsgebouw_rechtbank_rotterdam.cropresize.3.JPG
2010_RTV_Gerechtsgebouw_rechtbank_rotterdam.cropresize.3.JPG
ROTTERDAM - De Rotterdamse rechtbank heeft donderdag TBS opgelegd aan de zwakzinnige Irene 't H. voor de moord op haar 3-jarige zoontje Derkje. Ze krijgt dwangverpleging in een centrum voor zwakzinnigenzorg.
Een zogenoemd Cold Case Team van de recherche heeft de zaak bijna zes jaar na dato opgelost. In 2004 had de patholoog-anatoom in eerste instantie twijfels over de doodsoorzaak. Hij vond dat nader onderzoek nodig was, maar vergat dat door te geven aan de politie.
Volgens de rechtbank is nu overtuigend bewezen dat de 34-jarige Rotterdamse haar zoontje met een kussen heeft gesmoord. Omdat ze het verstandelijk niveau van een kind van 4 tot 7 jaar heeft en verminderd toerekeningsvatbaar is, hoeft ze niet de gevangenis in.
'Onbegrijpelijk'
Justitie dacht daar anders over en had twee weken terug één jaar cel en TBS geëist. Tijdens de rechtszaak toonde de officier van justitie zich kritisch over de hulpverlening aan het gezin. Ze noemde het onbegrijpelijk dat de vrouw niet eerder was opgenomen in een inrichting voor verstandelijk gehandicapten.
De Raad voor de Kinderbescherming spreekt van een 'uitzonderlijke zaak' en wil met alle betrokken hulpverleners om tafel 'om te kijken of we hiervan kunnen leren', aldus een woordvoerder. Volgens hem is het te vroeg om te zeggen dat fouten zijn gemaakt.