OPLICHTING

Politie gaat in Week tegen de Babbeltruc met koffiewagen de markt op

De politie gaat de markt op in de Week van de Babbeltruc
De politie gaat de markt op in de Week van de Babbeltruc © RTV Dordrecht
Te vaak weten criminelen nog met een vlotte babbel een hoop geld te ontfutselen bij vooral oudere slachtoffers. Voor de politie en de Rabobank reden om deze week met een koffiewagen de markt op te gaan. Verschillende weekmarkten in de Drechtsteden worden bezocht in deze Week tegen de Babbeltruc.
De telefoon rinkelt, de bank wil weten wat je pincode is. Later komt het besef dat het misschien toch niet de bank was die je aan de andere kant van de lijn hoorde. Om dit soort scenario’s te voorkomen is de politie deze week op pad gegaan met de koffiewagen om vooral senioren bewust te maken van de signalen van een babbeltruc.
“Een babbeltruc kan via WhatsApp, via fishingmails of via de telefoon. Criminelen doen zich dan voor als bijvoorbeeld de Rabobank”, vertelt Liesbeth Bakker, medewerker bij diezelfde bank. Alleen de bank zal in werkelijkheid nooit vragen om die informatie, legt zij bij RTV Dordrecht uit. “Wij bellen al helemaal nooit met de vraag of wij een pincode van een klant mogen hebben.”

‘O, dat overkomt mij niet hoor’

Bij de koffiewagen van de politie krijgen bezoekers van de weekmarkten de tijd om met politieagenten in gesprek te gaan. Hier kunnen zij al hun vragen stellen. “Ik vind het wel goed dat ze dit doen. Ik vind het namelijk zo erg dat oudere mensen hierdoor getroffen worden. Die zijn zo gevoelig voor dat soort dingen”, vertelt een geïnteresseerde op de markt.
“De meeste mensen die wij spreken zeggen: ‘O, dat overkomt mij niet hoor.’ Maar later blijkt toch dat deze mensen op het nippertje zijn ontkomen. Vaak hebben ze net op tijd bedacht dat wij het niet waren”, vertelt de Rabobank-medewerker.

Melding maken

Het is daarom erg belangrijk volgens de politie en de Rabobank dat senioren en hun omgeving alert blijven. Mocht het toch misgaan dan roepen beide partijen op om melding te maken van het voorval. “Wij kunnen niet beloven dat het goedkomt, maar wij hebben wel een speciaal fraudeteam. Wij kunnen de zaak hoe dan ook in behandeling nemen en kijken of wij toch een oplossing kunnen vinden.”
De politie staat donderdag 8 juni nog op de weekmarkt van Zwijndrecht van 12:30 uur tot 14:30 uur.
Dit verhaal komt van onze mediapartner RTV Dordrecht, die de volgende reportage maakte: