BURGEMEESTER

"Ik ga hier niet de boel op z'n kop zetten" zegt nieuwe burgemeester van Schiedam

© SCHIE
Een opgewekte Jules Bijl is begonnen aan zijn klus als waarnemend burgemeester van Schiedam. Bijl werd vorige week vrijdag beëdigd als opvolger van de vertrokken burgemeester Cor Lamers. “De commissaris zegt dat het voor een jaartje is. Een maand meer of minder maakt mij niet uit”, aldus Bijl.
De 65 jaar oude Bijl is geboren in Rotterdam en opgegroeid in Schiedam. Tot maart dit jaar was hij waarnemend burgemeester van Leidschendam-Voorburg. “Ik ga de zaak hier niet op z’n kop zetten”, belooft hij bij zijn eerste kennismaking met lokale omroep SCHIE. Maar toch is Bijl naar eigen zeggen iemand die niet z’n mond houdt als er iets niet goed gaat. “Ik ben ook wel een beetje Rijnmonds wat dat betreft.”

"Hoef me niet druk te maken of ik herbenoemd wordt"

Tijdens een bijeenkomst met de lokale media komt Bijl over als een man die overtuigd is van wat hij doet, zo verraden zinnen als ‘de commissaris stuurt geen stagiairs naar gemeenten’ en ‘In Leidschendam-Voorburg ben ik weggestuurd met een penning’. Bijl oogt tevreden over zijn lot als waarnemer in het burgemeesterswereldje. “Je kunt je als waarnemend burgemeester nét iets duidelijker uitdrukken dan wanneer je een benoemde burgemeester bent. Want ik hoef me niet druk te maken over de vraag of ik herbenoemd ga worden.”

‘De samenleving bepaalt’

Ondanks dat Bijl niet twijfelt om zich ergens over uit te laat, komt hij niet per se een stempel drukken. “I go with the flow”, is zijn duidelijke boodschap. “De dynamiek van de samenleving bepaalt voor een heel groot deel wat er precies gebeurt en wat er te besturen is. Er zijn onderwerpen in ontwikkeling. Morgen is het asielvraagstuk misschien weer anders terug dan wat we nu weten. En dan zul je er iets mee moeten doen.”
dit verhaal is van onze mediapartner SCHIE, die de volgende video maakte met de nieuwe burgemeester: