DIEREN

Agressieve kraaien maken omgeving Kuip weer onveilig, vooral kale mensen lijken doelwit

Kraaien (ter illustratie)
Kraaien (ter illustratie) © Arie Pieters
Elk jaar rond juni jagen agressieve kraaien Rotterdammers de stuipen op het lijf. Alisa Troost, boswachter van de gemeente Rotterdam, vertelt wat je moet doen tegen de zwarte vogels.
De kraaien hangen vooral rond bij fiets- en wandelpaden rondom de Kuip. "Ze hebben een Feyenoord-hart", grapt Troost. "Maar de meeste kraaien zitten daar ook omdat het makkelijk eten is. Er ligt weleens een patatje, mensen laten regelmatig wat vallen. Alle V's komen daar voor: voedsel, vocht, veiligheid en voortplanting. Ze voelen zich daar fijn."

Broedperiode

Troost legt uit dat kraaien niet agressief zijn omdat ze dat leuk vinden. "Ze doen het alleen in de broedperiode. Vanaf begin april, leggen ze een stuk of vier eitjes en broeden die uit. Het testosterongehalte in hun lijfje wordt wat hoger, ze treden heel beschermend op tegen hun nest en daarna hun kuikentjes."
Let op! Agressieve kraaien!
Niet elke kraai is agressief. "Er zijn er maar een paar die het voorzien hebben op mensen. Die zien ze echt als hun vijand, die aan hun kinderen komt. Agressief is misschien ook niet het goede woord", vindt de boswachter. "Noem het zorgzaam. Als je zelf kinderen hebt, ben je daar ook goed voor."
De kraaienterreur duurt volgens Troost niet lang meer. "De eitjes komen na een week of drie uit. Dan moeten de kinderen nog zo'n vijf weken gevoerd worden voordat ze uitvliegen. Van de 365 dagen per jaar heb je hooguit twee maanden dat de kraai lastig kan doen."
Een bord dat waarschuwt voor kraaien.
Een bord dat waarschuwt voor kraaien. © Archieffoto

Voorzorgsmaatregelen

Vooral mensen zonder haar moeten op hun tellen passen, zegt Troost. "Kale hoofden, daar zijn ze gek op." Ze adviseert iedereen - maar vooral kale mensen - om voorzorgsmaatregelen nemen. "Petje, parapluutje. Ik heb ook weleens de tip uit België gekregen om een pet op te zetten met een bril op je achterhoofd. Meestal doen kraaien van voren alleen schijnbewegingen om je bang te maken, terwijl ze je van achteren aanvallen."
De boswachter vertelt dat er al een paar mensen gewond zijn geraakt door de vogels. "Er is al een mevrouw lelijk gevallen die schrok door zo'n schijnbeweging. Iemand anders had een paar schrammen op zijn kale hoofd."
Het beste is om een blokje om te gaan als je agressieve kraaien ziet. "Let erop dat je niet onverwachts een dier langs je hoofd ziet scheren, want het is ook het schrikeffect." Zelf de kraaien uit de lucht meppen is verboden. "Ze zijn beschermd, zeker in een situatie met kuikentjes. We kunnen er helemaal niets aan doen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl