FEYENOORD

Hoe Orkun Kökcü met transfer naar Benfica de duurste Feyenoord-speler uit de geschiedenis werd

Orkun Kökcü is de aanvoerder bij Feyenoord voor het kampioensduel met Go Ahead Eagles
Orkun Kökcü is de aanvoerder bij Feyenoord voor het kampioensduel met Go Ahead Eagles © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Zoals verwacht heeft Orkun Kökcü zijn laatste wedstrijd voor Feyenoord gespeeld. De aanvoerder maakt een miljoenentransfer naar het Portugese Benfica en is voor 30 miljoen de duurste uitgaande speler uit de historie van Feyenoord.
De Portugezen maakten zojuist bekend 25 miljoen euro te betalen voor Kökcü en dat bedrag zal met gegarandeerde bonussen nog met 5 miljoen euro toenemen.
Kökcü maakte er de afgelopen weken geen geheim van dat hij graag deze zomer een volgende stap wilde maken. Benfica biedt hem het podium om zo'n tussenstap naar de absolute top te maken. Feyenoord heeft in de verkoop van Kökcü een doorverkoopclausule bedongen, zodat het opnieuw miljoenen kan incasseren als de middenvelder inderdaad in de nabije toekomst een volgende miljoenentransfer maakt.
Orkun Kökcü gaat door de voordeur bij Feyenoord weg
Feyenoord had een flink prijskaartje om de nek van zijn aanvoerder gehangen: 40 miljoen. Het is een vraagprijs waar Benfica niet aan wil en kan voldoen, maar door middel van zo'n doorverkoopclausule kan Feyenoord op termijn alsnog aan dat bedrag komen.
De Rotterdammers krijgen sowieso een bedrag van 25 miljoen voor Kökcü. Met enkele volgens Feyenoord goed als gegarandeerde bonusclausules zal de resterende 5 miljoen ook worden overgemaakt. Bovendien behoudt Feyenoord ongeveer een kwart van zijn transferrechten. Bij een verkoop vanuit Benfica naar een Europese topclub deelt Feyenoord opnieuw mee.
Orkun Kökcü in actie tegen SC Cambuur | Foto:
Orkun Kökcü in actie tegen SC Cambuur
Benfica heeft de afgelopen dagen haast gemaakt om de deal rond te maken, nadat er al geruime tijd contact is met de zaakwaarnemers van Kökcü. Daar hebben zich ook clubs uit de Premier League gemeld, waardoor de Portugezen snel hebben doorgepakt.

Van doorbraak in Emmen naar captain van kampioensteam

Al bij zijn debuut staat Orkun Kökcü in de schijnwerpers bij Feyenoord. In december 2018 laat Giovanni van Bronckhorst hem voor het eerst meedoen in de eredivisie. Uit bij FC Emmen maakt hij meteen een doelpunt en een assist.
De ontwikkeling van Kökcü daarna is er eentje van de weg der geleidelijkheid. Hij heeft geen stormachtige ontwikkeling en is ook regelmatig bankzitter bij de diverse trainers van Feyenoord. De resultaten en het spelniveau van die trainers (Van Bronckhorst, Stam, Advocaat) is ook wisselend, gelijk aan de ontwikkeling van Kökcü.
In november 2022 tikt Kökcü al de honderd competitieduels voor Feyenoord aan. Onder leiding van Arne Slot is hij één van de vaste waardes in het elftal geworden. Sterker, fitter en completer neemt hij het elftal steeds vaker bij de hand in het seizoen dat zijn club de finale van de Conference League haalt.
Het seizoen erna kent Kökcü een roerige voorbereiding. Hij verlaat het trainingskamp in Oostenrijk voortijdig. Pas maanden later wordt duidelijk dat hij kampt met een slaapstoornis. Ondanks de grote impact die dit op hem heeft, speelt hij het beste seizoen uit zijn loopbaan. Als aanvoerder van Feyenoord duwt hij drie duels voor het einde van de competitie al de schaal van de landskampioen omhoog op de Coolsingel.
De aanvoerder van Feyenoord, Orkun Kökçü, met de kampioensschaal van het seizoen 2022-2023
De aanvoerder van Feyenoord, Orkun Kökçü, met de kampioensschaal van het seizoen 2022-2023 © Rijnmond

Kökcü: 'Neem afscheid met trots en voldoening'

"Ik heb altijd gezegd dat ik Feyenoord pas zou verlaten als de tijd daarvoor rijp is en de voorwaarden ook goed zouden zijn voor de club", aldus Kökcü in een reactie op zijn transfer op de website van Feyenoord.
"Ik wilde niets liever dan eerst met deze geweldige club succesvol zijn. Dat dit is gelukt, helpt mij om nu met trots en voldoening afscheid te kunnen nemen. Al die jaren bij Feyenoord heeft me niet alleen gevormd als voetballer, maar ook als mens."
"Alle mooie herinneringen en lessen neem ik met me mee en ik dank iedereen die daaraan heeft bijgedragen. Van mijn teamgenoten tot alle trainers, de directie, alle andere medewerkers en natuurlijk ook de supporters: ik wens jullie allemaal niets minder dan het beste toe."

Lijst met uitgaande transfers bij Feyenoord

Kökcü is hiermee de duurste inkomende transfer van Benfica én de duurste uitgaande transfer bij Feyenoord geworden. Hij verbreekt het record dat in de vorige zomer werd neergezet door Luis Sinisterra, die voor 25 miljoen naar Leeds United ging.

Top-5 uitgaande transfers bij Feyenoord:

1. Orkun Kökcu -> Benfica, ca. 30 miljoen (incl. bonussen), 2023
2. Luis Sinisterra -> Leeds United, 25 miljoen, 2022
3. Dirk Kuyt -> Liverpool, 18 miljoen, 2006
4. Rick Karsdorp -> AS Roma, 16 miljoen, 2017
5. Tyrell Malacia -> Manchester United, 15 miljoen, 2022 / Marcos Senesi -> Bournemouth, 15 miljoen 2022 / Terence Kongolo -> AS Monaco, 15 miljoen, 2017 / Jordy Clasie -> Southamption, 15 miljoen, 2015
In 2021 maakten wij een uitgebreid achtergrondverhaal over Orkun Kökcü en zijn familie richting het EK voetbal van die zomer.