CRIMINALITEIT

Leerwerkplaats 'betaald' door criminelen geopend

Coördinator Leon Verzijden (l) geeft onder meer minister Yesilgöz (r) een rondleiding
Coördinator Leon Verzijden (l) geeft onder meer minister Yesilgöz (r) een rondleiding © Gemeente Schiedam
Dilan Yesilgöz, minister van Justitie en Veiligheid, heeft deze week leerwerkplaats De Steigers in Schiedam geopend. De Steigers is het eerste project in Nederland waarvoor afgepakt crimineel geld wordt gebruikt. In het gebouw aan de Dwarsstraat krijgen zo'n 40 kwetsbare jongeren de kans om op praktische wijze vakkennis op te doen.
"Ik ben diep onder de indruk”, zegt minister ?Yesilgöz tegen SCHIE, terwijl ze in de leerwerkplaats informatie krijgt over de projecten die worden opgezet. “Hier zien we midden in de wijk dat misdaad niet loont. We hebben geld en panden afgepakt van criminelen en we hebben het weer teruggegeven aan de samenleving. Er is een hele mooie plek gecreëerd waarbij jongeren opgeleid worden voor mooie banen.”

Vakkennis en stageplekken

In samenwerking met het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft de gemeente Schiedam De Steigers weten te realiseren. De Steigers is onderdeel van een pilot waarbij ‘fout geld’ wordt ingezet ten behoeve van de samenleving. Een crimineel pand in de Schiedamse wijk werd namelijk eerder in beslag genomen en verkocht.
De opbrengst is met dit project dus in de wijk zelf gestoken, door in het wijkgebouw jongeren en zij-instromers vakkennis bij te brengen en ze richting een beroep te leiden. Die kennis krijgen ze van professionals zoals koks, kappers of reparateurs. Het aanbod hangt af van de vraag. Daarnaast zoekt de leerwerkplaats samen met lokale ondernemers naar geschikte stageplekken.

Misdaad loont niet

De Steigers functioneert hiermee als pilot voor de rest van Nederland. Vanaf woensdag is het gebouw officieel in gebruik genomen. "Misdaad loont niet, maar in dit geval profiteert wél de hele wijk", zei voormalig burgemeester Cor Lamers van Schiedam in februari.
Samen met de kersverse burgemeester Jules Bijl opende Yesilgöz het gebouw in de Gorzen. Volgens Bijl zijn er verschillende instanties die effectief aan de slag gaan om jongeren te betrekken bij de leerwerkplaats. “Er zijn instanties bij betrokken zoals jongerenwerkers, die jongeren kennen en goed weten wie ze moeten hebben. We zijn in een fase waarin we het moeten opbouwen. Het pand moet verder ontwikkeld worden, maar dat gaan we uitserveren en dat moet vast en zeker goed komen.”
Dit is een verhaal van onze mediapartner SCHIE.