MOORD

Verdachte van villamoord Kinderdijk blijft ontkennen en noemt lopend onderzoek 'bar slecht'

Forensisch onderzoek bij de villa in Kinderdijk
Forensisch onderzoek bij de villa in Kinderdijk © Alblasserdamsnieuws.nl
Het politieonderzoek naar de zogeheten villamoord in Kinderdijk in december 2022 zal nog geruime tijd duren. De 77-jarige verdachte Cor de J. moet nog worden onderzocht door een psycholoog en een psychiater. Hij blijft in ieder geval voorlopig vastzitten.
Justitie gaat ervan uit dat Cor de J. op 2 december 2022 de woning aan de Puntweg in Kinderdijk is binnengedrongen. Hij zou vervolgens een 74-jarige man hebben doodgeschoten. Het belangrijkste bewijs is de verklaring van de eigenares van de villa. Zij kent Cor de J. goed, omdat hij haar klusjesman was.

'Bar slecht onderzoek'

Uit camerabeelden zou blijken dat de auto van de verdachte die nacht in de buurt van de woning was. De man zelf blijft ontkennen. Tijdens een korte zitting donderdag op de rechtbank in Rotterdam sprak hij over ‘een bar slecht onderzoek met 0,0 waarde’.
Zijn advocaat vroeg om zijn vrijlating, maar dat is door de rechtbank afgewezen. Op 29 augustus is een volgende zitting. Ook dan zal de zaak nog niet inhoudelijk worden behandeld. Naast een gedragskundig onderzoek loopt er nog een onderzoek naar eventuele schotresten op de kleding van Cor de J. Verder worden enkele getuigen gehoord, onder wie de eigenares van de villa.

Vreemde incidenten

Cor de J. kondigde bij de vorige zitting in maart aan dat hij een belangrijke verklaring wilde afleggen. De verdachte uit Alblasserdam zei te weten wie de moordaanslag wél had uitgevoerd. Maar tot dusver heeft hij geweigerd met de rechter-commissaris te praten. Hij wil alleen een verklaring afleggen tegenover de voorzitter van de rechtbank, in wie hij vertrouwen zegt te hebben. Dat zal dan mogelijk gebeuren tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak.
De eigenares heeft nog melding gemaakt van twee vreemde incidenten. Zij kreeg een ansichtkaart van een bloembollenveld met daarop de namen van overleden familieleden. Vervolgens bleken er ook bloemen te liggen bij het familiegraf. Cor de J. zegt dat hij de kaart niet heeft verstuurd en niet verantwoordelijk is voor de bloemen. “Ik ken die mensen niet.”
Ook het slachtoffer, een man uit België, zei hij niet goed te kennen. “Ik heb hem in mijn leven misschien vijftien seconden gezien.” Volgens de verklaring van de vrouw kwam Cor de J. haar slaapkamer binnen, schoot het slachtoffer dood en sprak toen de woorden: “Nu weet je hoeveel ik van je houd.”