TERRORISME

Nikki S. reisde naar kalifaat, nu is ze vrijgesproken van lidmaatschap van IS

Vrouw in boerka (ter illustratie)
Vrouw in boerka (ter illustratie) © Faruk Tokluoglu (Pexels)
Een 38-jarige vrouw uit Berkel en Rodenrijs die jarenlang in het kalifaat in Syrië woonde, is vrijgesproken van lidmaatschap van IS. Het Openbaar Ministerie had vijf jaar cel geëist.
Volgens de rechter is er geen enkel bewijs dat de vrouw actief was voor IS, zoals deelname aan een gewapend bataljon. Ook staat niet vast dat zij was getrouwd met een IS-strijder. De man kwam in 2018 om bij een bombardement.
Nikki S. vertrok in 2013 vanuit Turkije naar Syrië. Zelf zei ze op de vlucht te zijn geweest voor haar schoonfamilie. De vrouw zegt dat het pas later tot haar doordrong dat IS zich schuldig maakte aan gruweldaden als onthoofdingen.

'Echte moslims gaan naar Syrië'

Het OM hechtte veel waarde aan WhatsApp-berichten aan haar moeder waarin zijn onder meer schreef: “De echte moslims gaan naar Syrië, die kiezen voor de Islamitische Staat”. De rechter wijst erop dat er geen foto’s of filmpjes van de vrouw zijn waarop zij met een wapen te zien is.
Nikki S. werd in 2019 door Koerden gearresteerd en verbleef in een vluchtelingenkamp. Sinds een jaar zit ze in Nederlandse gevangenissen. De vrouw is reeds op vrije voeten gesteld. Het OM kan in beroep gaan tegen de vrijlating.