SPARTA

Sparta houdt op de valreep slechts een gelijkspel over tegen FC Twente

Jonathan de Guzmán baalt na de late gelijkmaker tijdens Sparta-FC Twente
Jonathan de Guzmán baalt na de late gelijkmaker tijdens Sparta-FC Twente © VK Sportphoto - Mischa Keemink
In de eerste finale van de play-offs om een ticket in de voorronde van de Conference League heeft Sparta donderdagavond een gelijkspel overgehouden. In de blessuretijd kwam FC Twente naast de Rotterdammers (1-1). De return is zondag in Enschede.
Drie belangrijke momenten in Sparta-FC Twente
Drie belangrijke momenten in Sparta-FC Twente © VK Sportphoto - Mischa Keemink
Sparta en FC Twente startten zonder echte verrassingen aan de heenwedstrijd. Aaron Meijers kreeg weliswaar, net als in het vorige duel van de Kasteelclub, van trainer Maurice Steijn een basisplaats. Mica Pinto, die bij de Rotterdammers aan een sterk seizoen bezig is, begon wederom op de bank. Bij de reserves van de bezoekers was de naam van Sem Steijn terug te vinden. De zoon van Sparta-trainer Maurice Steijn scoorde eerder dit seizoen namens FC Twente op Het Kasteel tegen zijn vader.
Maurice Steijn na Sparta-FC Twente (1-1): 'We zijn nog steeds in de wedstrijd'
Op voorhand werd de rol van underdog aan Sparta gegeven. Dat is logisch, gezien de sterke vorm van FC Twente. De ploeg uit Enschede speelde sc Heerenveen vooral in de return van de halve finale van de play-offs helemaal weg. Het goede voetbal van de Tukkers maakte indruk. De Rotterdammers waren dus gewaarschuwd.
Arno Verschueren over zijn gele kaart: 'Bepaalde dingen hoef je op het veld niet te zeggen'
In de beginfase moest Sparta scherp zijn, want FC Twente versnelde meermaals richting het Rotterdamse doel. Bijvoorbeeld in de elfde minuut. Het Kasteel hield zijn adem in bij een dribbel van smaakmaker Vaclav Cerny. De Tsjechische aanvaller van de bezoekers tikte na een goede actie de bal op de buitenkant van de paal, waarmee hij een duidelijk signaal aan de thuisploeg gaf. Sparta kwam even later goed weg nadat Michal Sadílek de bal net naast gleed.
Vaclav Cerny (links) sticht gevaar namens FC Twente met een bal op de paal van het Spartaanse doel © VK Sportphoto - Mischa Keemink
Na een twintig minuten spelen trokken de stofwolken weg. Beide teams hielden elkaar in evenwicht. Maar Sparta en FC Twente creëerden amper kansen, waardoor het duel een gezapig karakter kreeg. Al maakte Joshua Kitolano vlak voor de rust de verkeerde keuze door de bal niet af te leggen. De Noorse middenvelder krulde namelijk zijn schot naast.

Zure druiven

Het spektakel moest dus na de pauze komen. Dat gebeurde in eerste instantie ook. Net na de rust tikte Cerny in het zestienmetergebied de rappe Sparta-aanvaller Koki Saito onderuit, waarna de bal op de stip ging. Vervolgens maakte Vito van Crooij vanaf elf meter geen fout voor de Rotterdammers (1-0). Hiermee tekende hij voor zijn veertiende treffer van het seizoen aan.
Zo klonk de 1-0 van Vito van Crooij bij Sparta-FC Twente op Radio Rijnmond
Hiermee leek de wedstrijd opengebroken, maar er volgde geen kansenregen op het zonnige Kasteel. Het duel kwam pas na de wissels van Steijn en Van Wolfswinkel weer tot leven. FC Twente had tien minuten lang een aardige periode in de wedstrijd. Daarin trapte Robin Pröpper van afstand de bal nipt over. Even later knalde Cerny zijn schot net naast. De bezoekers voerden de druk flink op.
De Rotterdammers overleefden deze hachelijke fase, mede dankzij een schitterende tackle van Shurandy Sambo op de bal tijdens een counter van Virgil Misidjan. In het slotkwartier kreeg Sparta eindelijk weer kansen. Zo kopte Arno Verschueren de bal voorlangs het doel van FC Twente en trapte invaller Jonathan de Guzmán zijn poging naast.
Jonathan de Guzmán baalt na Sparta-FC Twente (1-1) en is optimistisch
Het bezoekende team perste nog een slotoffensief eruit, dat in een Tukkers doelpunt resulteerde. Ramiz Zerrouki, die komend seizoen voor Feyenoord speelt, knikte in de blessuretijd raak voor FC Twente (1-1). Hierbij zag Sparta-doelman Nick Olij er niet goed uit. Komende zondag staat om 14:30 uur de return tussen Sparta en FC Twente gepland. Na deze wedstrijd weten de Rotterdammers of zij zich voor het eerst in 37 jaar voor Europees voetbal hebben geplaatst.

Sparta - FC Twente 1-1 (0-0)

47' 1-0 Vito van Crooij (penalty)
90+3' 1-1 Ramiz Zerrouki
Opstelling Sparta: Olij; Sambo, Vriends, Eerdhuijzen, Meijers; Kitolano, Verschueren, Namli (69' De Guzmán); V. van Crooij (85' Abels), Lauritsen, Saito (90+2' Auassar)