nieuws

Schippers krijgen geld als ze ziekmakende paraffine inleveren

Archief
Archief © paraffine (ANP: Koen Suyk
Schepen die de havens van Rotterdam en Moerdijk aandoen, kunnen een vergoeding krijgen als ze daar hun waswater met paraffine inleveren. Met dit systeem wordt vervuiling van de zee en stranden tegengegaan.
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft hierover maandag een akkoord getekend met onder meer reders, verladers, het Havenbedrijf Rotterdam en Rijkswaterstaat.
Paraffine wordt vaak gebruikt voor het schoonmaken van scheepsruimen. De kaarsvetachtige stof spoelt regelmatig aan op stranden. Dieren en mensen kunnen er ziek van worden als ze het opeten.
"Deze nieuwe aanpak helpt om onze stranden schoon te houden en voorkomt daarmee hoge opruimkosten. Verder voorkomt het dat vissen, zeezoogdieren en vogels paraffineresten opeten", schrijft de minister in een verklaring.
Er zijn internationale afspraken gemaakt om paraffinelozingen op zee strenger aan te pakken. Nederland loopt met het maandag gesloten akkoord hierop vooruit. De aangescherpte voorschriften gelden pas in 2021.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl