FEYENOORD

Kassa rinkelt in De Kuip: Champions League levert Feyenoord tientallen miljoenen op

De Kuip voor aanvang van Feyenoord - Vitesse
De Kuip voor aanvang van Feyenoord - Vitesse © VK Sportphoto
Feyenoord heeft de landstitel binnen en de trainers en spelers, op de internationals na, genieten van een welverdiende vakantie. Toch is het vizier al gericht op komend seizoen, want als kampioen is Feyenoord zeker van deelname aan de groepsfase van de Champions League. En deelname aan dat toernooi brengt tientallen miljoenen naar Rotterdam-Zuid.
Hoewel het prijzengeld voor komend seizoen nog niet bekend is, zal het zeker niet minder zijn dan dit seizoen. De UEFA verdeelde toen ruim twee miljard euro onder de clubs. Plaatsing voor het miljardenbal levert Feyenoord daardoor al gegarandeerd miljoenen aan startpremie op. In het seizoen 2022/2023 bedroeg de startpremie 15,64 miljoen euro.

Geld op basis van prestaties in het verleden

Ook speelt de coëfficiëntenranglijst voor clubs een rol bij de verdeling van het prijzengeld. Daarbij kijkt de UEFA naar de laatste tien jaar en op basis daarvan worden de 32 deelnemers aan de Champions League ingedeeld. De UEFA verdeelt op basis van die ranglijst de zogeheten aandelen. Hoe hoger clubs op de ranglijst staan, hoe meer aandelen er worden toegekend. Dit seizoen werd er per aandeel 1,137 miljoen toegekend.
Momenteel staat Feyenoord op plek 28 van de deelnemende clubs, al kan dat door de play-offs die hoger geplaatste clubs nog moeten spelen nog oplopen. Daardoor kan Feyenoord stijgen naar plaats 24. De club die het laagst op de coëfficiëntenranglijst staat, heeft recht op één keer 1,137 miljoen euro. Iedere plaats hoger op de lijst geeft recht een extra aandeel van 1,137 miljoen. Feyenoord komt minimaal op plek 28 en op basis van de prijzenpot van vorig seizoen geeft dat recht op 5,685 miljoen (vijf keer 1,137 miljoen). In het gunstigste geval staat Feyenoord op plek 24, wat dan 10,233 miljoen oplevert.
Verhaal gaat verder onder de foto
Arne Slot en Orkun Kökcü hebben de schaal in hun handen bij de huldiging van Feyenoord
Arne Slot en Orkun Kökcü hebben de schaal in hun handen bij de huldiging van Feyenoord © Rijnmond
Uiteraard leveren de minimaal drie thuiswedstrijden zo’n twee miljoen per duel aan recettes op, maar de geldstroom van de UEFA houdt dan nog niet op. Ook vanuit de pot van de televisierechten, de zogeheten market pool, wordt er geld verdeeld. Vorig seizoen ging dat voor Nederland om ruim 2 miljoen euro. Als PSV zich komend seizoen via de voorrondes plaatst voor het hoofdtoernooi dan moet dat bedrag gedeeld worden.

De buit delen met PSV

Aan die verdeling zitten wat haken en ogen. Zo wordt de helft van het bedrag verdeeld op basis van de prestaties in het afgelopen seizoen. Mocht PSV zich naast Feyenoord plaatsen voor de groepsfase, dan krijgt Feyenoord als kampioen 55% van dit bedrag en nummer twee PSV 45%. Op basis van de ruim 2 miljoen euro van vorig seizoen zou Feyenoord dat zo’n 580.000 euro opleveren.
Verhaal gaat verder onder de foto
Een jonge supporter op de Coolsingel
Een jonge supporter op de Coolsingel © Rijnmond
De andere helft wordt verdeeld op basis van het aantal gespeelde wedstrijden in de groepsfase. In het minst gunstige geval vliegt Feyenoord er na de groepsfase uit en haalt PSV de finale, dan kan Feyenoord ‘slechts’ zo’n 330.000 euro extra bijschrijven waardoor het totaal op ruim 910.000 euro uitkomt. Vliegt PSV er in de voorrondes uit, dan moet Feyenoord 10% van het bedrag dat voor de Nederlandse clubs gereserveerd is afstaan. Maximaal kan Feyenoord 1,9 miljoen euro bijschrijven.

Bedrag kan nog flink oplopen

Deelname aan de Champions League levert Feyenoord al gegarandeerd zo’n 30 miljoen euro op. Maar ook dat bedrag kan nog veel verder oplopen. Als Feyenoord de groepsfase weet te overleven, dan kan er op basis van de bedragen van dit seizoen sowieso weer 9,6 miljoen bijgeschreven worden voor de achtste finales. Voor de kwartfinales kwam er 10,6 miljoen bij, voor de halve finales 12,5 miljoen en voor een plek in de finale nog eens 15,5 miljoen.
Verhaal gaat verder onder de foto
| Foto:
| Foto:
Financieel gezien gaat Feyenoord lucratieve tijden tegemoet. De loting voor de Champions League zal plaatsvinden op 3 augustus en de eerste wedstrijden in de groepsfase zullen plaatsvinden op 19 en 20 september. Als Feyenoord een wedstrijd wint in de Champions league, dan levert dat 2,8 miljoen op. Een gelijkspel is goed voor 930.000 euro.

Pot 1 of Pot 3

Bij de loting is Feyenoord ingedeeld in pot 1 of pot 3. Dat hangt af van het resultaat van de finale van de Champions League. Het duel tussen Manchester City en Internazionale wordt zaterdagavond afgewerkt en het is voor Feyenoord te hopen dat de Engelse ploeg het toernooi wint, want dan zit Feyenoord bij de loting in pot 1 en ontloopt het ploegen als Manchester City, Barcelona, Napoli en Bayern München.
Als City winnaar van het toernooi wordt, dan kwalificeert het zich automatisch voor de nieuwe editie van de Champions League. Het ticket van de kampioen van Engeland, ook Manchester City, gaat dan naar de kampioen van het land op de zevende plaats van de coëfficiëntenranglijst en dat is Feyenoord. Verliest Manchester City de finale, dan zit Feyenoord bij de loting in pot 3.
Toch is het niet alleen het geld van de UEFA dat binnenstroomt, want spelen op het allerhoogste Europese niveau creëert ook waarde op het veld. Spelers worden meer waard, waardoor Feyenoord op langere termijn hogere bedragen kan vragen voor haar spelers. Daarnaast is deelname aan het hoogste Europese toernooi ook goed voor de uitstraling van de club en het Nederlands voetbal.
Nederland heeft Frankrijk in het vizier op de coëfficiëntenranglijst en goed presteren in Europees verband kan ervoor zorgen dat Nederland straks een extra plek in de Champions League krijgt. Vanaf het seizoen 2024/2025 heeft Nederland al een tweede ticket voor de Champions League te pakken.

Meer perspectief dan zes jaar geleden

In het seizoen 17/18 deed Feyenoord voor het laatst mee aan de Champions League. De Rotterdammers zouden onderaan in hun poule eindigen, met slechts drie punten. Tegen Manchester City en Shakhtar Donetsk werd uit en thuis verloren, tegen Napoli werd in de laatste speelronde thuis met 2-1 gewonnen. Maar vergeleken met toen, lijkt er voor Feyenoord nu meer mogelijk te zijn.
Verhaal gaat verder onder de foto
Malacia tijdens de wedstrijd tegen Napoli
Malacia tijdens de wedstrijd tegen Napoli © Mischa Keemink / VK Sportphoto
Uiteraard is de loting hierbij essentieel. Als Internazionale de Champions League wint en Feyenoord dus in pot 3 komt, zal de loting een stuk zwaarder zijn dan wanneer Feyenoord een groepshoofd is. Maar, ervan uitgaande dat Feyenoord niet in een 'poule des doods' komt, staan de Rotterdammers er beter voor.
Zes jaar geleden had Feyenoord weinig financiële slagkracht op de transfermarkt, ondanks de miljoenen die ook toen binnen stroomden. Een flink deel van de inkomsten uit het kampioenschap van 2017 zijn gestoken in de komst van trainingscomplex 1908. Het zijn kosten die nu niet meer gemaakt hoeven worden. De verwachting is ook dat Feyenoord het huidige team grotendeels intact kan houden. Tenzij er forse transfersommen op tafel komen, zoals voor aanvoerder Orkun Kökcü.
Van het kampioensteam van 2017 werden ook weinig spelers verkocht. Rick Karsdorp maakte een miljoenentransfer naar AS Roma. Maar ook dat geld kon niet volledig geïnvesteerd worden in het op peil houden van de selectie. Nu is die ruimte er wel, al gaat het altijd om wat je met het geld doet. Zo werd zes jaar geleden voor 6,5 miljoen linksback Ridgeciano Haps van AZ overgenomen. Al moet eredivisiespeler Ramiz Zerrouki, die voor nog meer geld over komt van FC Twente, het natuurlijk ook allemaal nog bewijzen op een hoger niveau.
Feyenoord heeft de afgelopen jaren enorme stappen gemaakt op het veld, maar ook daarbuiten. Dat geeft geen garantie op een succesvollere campagne in de Champions League dan de laatste keer. Maar de randvoorwaarden zijn nu wel beter.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl