VEER ROZENBURG

'Vanaf juli drie keer per uur fiets-/voetveer tussen Maassluis en Rozenburg'

De oude veerpont tussen Rozenburg en Maassluis
De oude veerpont tussen Rozenburg en Maassluis © WOS
Als alles meezit, vaart er vanaf juli drie keer per uur een fiets-/voetveer tussen Maassluis en Rozenburg. Rederij Damen wil het vervoer overnemen van het failliete AquaSwets.
Dat is te lezen in een voorstel dat Provinciale Staten van Zuid-Holland op 5 juli bespreekt, zo meldt de WOS. Als die akkoord gaat, gaan de provincie en de vervoerder een overeenkomst van twee jaar aan, die maximaal twee keer met een jaar kan worden verlengd.
Sinds oktober vorig jaar vaart er geen autoveer meer tussen Maassluis en Rozenburg. Beide veerboten van vervoerder AquaSwets kampten toen met technische problemen. Vanwege financiële problemen was er ook geen geld om de boten te repareren. Dat leidde eind vorige maand uiteindelijk tot het faillissement van de exploitant.

Meer plek

Vlak na het faillissement was al duidelijk dat de provincie in gesprek was met Damen om het vervoer over te nemen. Dat was op korte termijn nog niet haalbaar. Daarom zorgt de provincie momenteel voor een fiets-/voetveer, afgewisseld met bussen.
De vervoerder heeft later deze maand wel de Aqua Runner (of een vergelijkbare boot) beschikbaar. Deze boot heeft plaats voor 130 passagiers en kan drie keer per uur (heen en weer) varen. Dat is meer dan De Otter, die tot het faillissement van AquaSwets voer; die ging twee keer per uur heen en weer met ongeveer 100 passagiers. Damen zoekt nog wel naar personeel en gaat nadrukkelijk ook werven onder oud-medewerkers van het veer Maassluis-Rozenburg.

Aanbesteding

De tijdelijke overeenkomst tussen de provincie en Damen duurt straks dus maximaal vier jaar. Ondertussen werkt de provincie aan een Europese aanbesteding, waarin gezocht wordt naar een nieuwe exploitant. Wat voor veerverbinding er komt, is mede door de komst van de nieuwe Blankenburgverbinding nog onduidelijk. Hierover volgt nog overleg met gemeenten Maassluis en Rotterdam en de dorpsraad van Rozenburg.
Dit is een verhaal van onze mediapartner WOS.