DEMONSTRATIE

Honderd mensen protesteren bij Rotterdam Centraal na dood Belgische student

Honderd demonstranten bij protest Rotterdam Centraal
Honderd demonstranten bij protest Rotterdam Centraal © OPEN Rotterdam
Op het Stationsplein in Rotterdam is zaterdagmiddag gedemonstreerd uit solidariteit met de Belgische student Sanda Dia, die overleed tijdens een ontgroening van de Leuvense studentenvereniging Reuzegom. De deelnemers van het protest zijn het niet eens met de uitspraak van de Belgische rechter.
Eind mei kregen de daders een boete van 400 euro en werkstraffen opgelegd. Deze uitspraak zorgde voor een storm aan woedende reacties. Het sentiment heerst dat witte studenten uit een welgesteld milieu wegkomen met een lage straf na de dood van jonge zwarte student.
In Rotterdam was de aangekondigde demonstratie bij het nieuwe beeld van de vrouw op Nikes. Deelnemers hadden borden bij zich met leuzen als: 'No justice, no peace' en 'Een zwart leven kost geen €400'.

Sprekers

Een van de sprekers gaf een speech waarbij ze vertelde waar je allemaal tegenaan loopt als je in Nederland woont en zwart bent. Daarnaast vertelde ze dat het incident bij de Belgische studentenvereniging ook hier in Nederland had kunnen gebeuren. Ook spoken word artist Zaïre Krieger gaf een optreden. Vlak voordat ze begon, riep ze samen met het publiek de woorden 'Black Lives Matter'.
De politie was met enkele agenten bij de demonstratie aanwezig. Een woordvoerder laat weten dat de demonstratie rustig en vreedzaam is verlopen.
Mediapartner OPEN Rotterdam was live bij het protest op het Stationsplein. Bekijk hier de beelden terug: