ROTTERDAM

Buurtbewoners over verwarde man die overlijdt na arrestatie met taser: 'Geschreeuw duurde een tijdje'

Rijksrecherche doet onderzoek naar dood arrestant in Rotterdam
Rijksrecherche doet onderzoek naar dood arrestant in Rotterdam © Nieuws op Beeld
Omwonenden van de 's-Gravenweg in Rotterdam-Kralingen reageren geschokt op het nieuws dat een 32-jarige verwarde man overleden is nadat hij tijdens zijn arrestatie werd getaserd. Het slachtoffer werd vrijdagavond snel na de stroomstoot onwel. In het ziekenhuis is hij overleden.
Rond 23:15 uur vrijdagavond werd gemeld dat een verwarde man aan de 's-Gravenweg op een voertuig was gesprongen. Getuigen vertelden dat hij fietsend door de straat reed en op een tegemoetkomende auto was ingereden. Na een korte achtervolging van de politie werd de 32-jarige man met een stroomstootwapen overmeesterd. Kort daarna overleed hij.
Het incident is in de straat het gesprek van de dag. "Ik vind het behoorlijk verdrietig", zegt een buurtbewoner. "Ik heb echt met die man te doen." Samen met een andere buurtbewoner merkte hij dat er iets niet klopte. "Ik hoorde een doffe knal, keek naar buiten en zag tien politieauto's in de straat staan. Toen was het al wel even gaande."

Politie in de straat

De twee zagen de man op straat liggen en hoorden het slachtoffer schreeuwen. "Ik verstond niet wat hij zei, want het was gewoon geschreeuw, gekrijs. En het heeft best wel een tijdje geduurd voordat het stil werd."
Een van de omwonenden die naar de plek van het incident toe ging, merkte al snel dat het druk was op straat. "Er liepen ongelofelijk veel mensen langs. Het was natuurlijk laat, net een tijdstip waarbij mensen uit de kroeg komen en naar huis gaan. De meeste voorbijgangers had ik hier nog nooit gezien."

Reanimatie verwarde man

Kort na het taseren overleed de man, maar hoeveel tijd er tussen de stroomstoot en het reanimeren zat, konden de twee getuigen niet te zeggen. "Nee, dat weet ik niet. Zelf heb ik ook niet gezien dat hij werd gereanimeerd, maar kennelijk klopt dat."
Een verdrietig einde, vinden de twee bewoners. "Je wilt niet dat dit soort dingen gebeuren. Je bent toch wel in shock als zoiets in je omgeving gebeurt", zegt een van hen. "Die man zat in het midden van zijn leven. Je weet niet of hij kinderen heeft, familie heeft of waar hij vandaan kwam. Van hem weten we niets."

Onderzoek naar doodsoorzaak

De Rijksrecherche is een onderzoek gestart naar de dood van de verdachte, wat gebruikelijk is bij soortgelijke incidenten. Het Openbaar Ministerie kan vooralsnog niets zeggen over het onderzoek: "We weten niet of de man is overleden door het gebruik van de taser."