nieuws

Rotterdam vat 'DNA-profielen' in de kraag

gevangenis.jpg
gevangenis.jpg
ROTTERDAM - De Regionale Recherche Dienst (RRD) van de politie Rotterdam-Rijnmond heeft afgelopen week tijdens een speciale actie bijna 190 mensen opgespoord en aangehouden die hun DNA nog steeds moesten afstaan. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt.
Het DNA van deze personen wordt verzameld in een landelijke databank om zo verdachten sneller te kunnen opsporen. De politie was op zoek naar in totaal 370 mensen. Ongeveer 140 mensen meldden zich eerder vrijwillig na een oproep van de politie om langs te komen.
De anderen kwamen niet opdagen, maar werden in de actieweek op hun werk opgehaald, van hun bed gelicht of op straat aangehouden. Deze mensen hebben al iets op hun kerfstok en hebben daar, in de meeste gevallen, hun straf al voor gekregen. Door veranderde wetgeving moeten zij echter met terugwerkende kracht hun DNA-profiel afgeven.

Nog veertig te gaan

Tijdens die ophaalactie hielden rechercheurs ook nog twee mensen aan die niet alleen hun DNA moesten afstaan maar ook nog eens negentig dagen moesten zitten. Anderen hadden vaak nog een boete of meerdere openstaan. Die konden direct worden betaald op het bureau. De ruim veertig mensen die hun DNA nog niet hebben afgegeven, worden komende dagen opgepakt, aldus de politie.
Gedurende de actieweek werden ook zogeheten drugspanden gecontroleerd. Van de zes panden die de politie op het oog had is bij twee panden daadwerkelijk geconstateerd dat er drugs werden verhandeld of gebruikt. Daarbij zijn verschillende mensen aangehouden omdat ze in het bezit van drugs waren. Ook is een dealer aangehouden die in het bezit was van achttien bolletjes harddrugs.

Hennepkweek in bedrijfpanden

Verder werden op verschillenden plaatsen in de regio hennepkwekerijen in bedrijfspanden opgerold. Daarbij is niemand gearresteerd. De kwekerijen werden opgespoord in Ridderkerk (vijfhonderd hennepplanten), Rotterdam-Alexander (ruim duizend hennepplanten), Spijkenisse (tweehonderd hennepplanten) en in Rotterdam (650 hennepplanten). Onderzocht wordt wie er verantwoordelijk was voor de kwekerijen.