nieuws

NAi dicht voor grote verbouwing

naidirecteur.jpg
naidirecteur.jpg
ROTTERDAM - Het Nederlands Architectuur Instituut aan de Rochussenstraat in Rotterdam gaat vanaf half mei voor ruim een half jaar dicht voor een flinke verbouwing. Het 20 jaar oude gebouw van architect Jo Coenen krijgt ondermeer een vernieuwde entree aan de kant van het museumpark.
Tot nu toe moesten bezoekers via een brug omhoog lopen om het museum binnen te gaan. De entree komt nu beneden op hetzelfde niveau als de vijver. Om de glazen entree heen komt een groot plateau te liggen, waardoor de vijver in tweeën wordt gedeeld.
Bij mooi weer krijgt het NAI een groot terras voor de ingang, dat bediend wordt vanuit het café dat in het entreegebied komt te liggen. Ook de boekenwinkel wordt hier gevestigd. Cafe en winkel zijn vrij toegankelijk. Het Nederlands Architectuur-instituut hoopt dat de nieuwe ruime ingang met terras mensen meer uitnodigt om het museum binnen te gaan.

Meer educatie

Belangrijkste reden voor de verbouwing is dat het NAI meer aan educatie wil doen. Tot nu toe was dat een probleem omdat het geluid van schoolklassen door het hele gebouw klonk. De educatieruimte komt nu in een soort glazen doos die ter hoogte van de huidige entree komt en door het hele gebouw loopt tot aan de andere ingang van het musuem aan de Rochussenstraat. De glazen zwevende ruimte wordt bekleed met een honggraat-structuur van aluminium.
Architect Jo Coenen, die het gebouw zelf ontworp tekent ook voor de verbouwing. Het hele plan kost 4,5 miljoen euro en wordt voor een groot deel opgebracht door de gemeente Rotterdam en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.
De Parade
Het NAI is volledig gesloten nadat het reizend theaterfestival de Parade in Rotterdam geweest is. Dat festival zet zijn tenten de laatste jaren rond het NAI op, maar dit keer komen ze ook in het gebouw. Er zijn verschillende optredens en ook is er een tentoontstelling over theater.
In het weekend van 11 en 12 december moet het vernieuwde architectuur-instituut weer open gaan voor publiek. Dat moet samenvallen met de heropening van het museumpark, dat wegens de bouw van een parkeergarage jarenlang gesloten is geweest.
Luister naar de reportage met zakelijk directeur Peter Haasbroek