FEYENOORD

Een hobbyist die (bijna) alles weet van de jeugdopleiding: Sjoerd kent de volgende grote talenten van Feyenoord al

Vijf bekende Feyenoord-talenten die aan de weg timmeren op Varkenoord: Mike Kleijn, Leo Sauer, Antoni Milambo, Jaden Slory en Shaqueel van Persie
Vijf bekende Feyenoord-talenten die aan de weg timmeren op Varkenoord: Mike Kleijn, Leo Sauer, Antoni Milambo, Jaden Slory en Shaqueel van Persie © Orange Pictures/VK Sportphoto
Van een nieuwe middenvelder voor Feyenoord Onder 15 tot een nieuwe keeper voor de Onder 10: voor het laatste nieuws uit de jeugdopleiding van Feyenoord moet je bij Feyenoord Youth Watcher zijn. Tijd voor een uitgebreid gesprek met de man die zichzelf ook wel 'Varkenoord Fanboy' noemt. Uiteraard over het grootste talent. Van Antoni Milambo tot Thijs Kraaijeveld en Shaqueel van Persie.
Hij was er wel klaar mee, alle negativiteit rond de jeugdopleiding van Feyenoord. Dus richtte Sjoerd*, die graag anoniem wil blijven, vijf jaar geleden het Twitteraccount Feyenoord Youth Watcher op. Zijn passie, kennis en netwerk zijn inmiddels enorm. "Er zijn mensen die er nog meer tijd aan besteden dan ik hoor", relativeert hij snel.
"De jeugdopleiding van Feyenoord stond er slecht op in de media, iedereen moest maar naar Ajax of PSV. Het beeld was naar mijn mening veel te negatief en dat triggerde me. Ik wilde de positieve kanten van de jeugdopleiding van Feyenoord laten zien." Dus begon Sjoerd in 2018 te twitteren. Dat begon met vijftig volgers, maar is inmiddels gegroeid tot meer dan 13 duizend. Met hen deelt hij zijn opinie over Feyenoord 1 (Sjoerd is seizoenkaarthouder), maar bovenal het nieuws vanuit de Academy. "Het is echt nog steeds een hobby, maar wel een beetje uit de hand gelopen."

Netwerk

Moest Sjoerd de eerste jaren nog volop op jacht naar nieuwtjes, inmiddels worden die vanzelf aangeleverd. "Ik kwam eerst ook vaker op Varkenoord dan nu, omdat ik verder weg ben gaan wonen. Maar ik ben er nog steeds de hele dag sluimerend mee bezig, iets te veel eigenlijk, haha. Mijn netwerk is behoorlijk groot. Van mensen die elke week langs de kant staan tot zaakwaarnemers die mij proberen te beïnvloeden."
Maar ook de spelers zelf en hun familie weten Sjoerd inmiddels te vinden. "Ik krijg vaak een fotootje van een speler of zijn ouders als het rond is. Ze zijn er toch trots op. Het nieuws komt dus vanzelf naar me toe, haha. Ik lig echt niet in de bosjes van Varkenoord te loeren wie er nu weer binnenkomt."
Afgelopen weken waren voor Sjoerd de drukste van het jaar, met volop transfers. Deze vrijdag sloot de transfermarkt voor het overschrijven van amateurspelers. Dus maken we maar eens de balans op. Welke talenten verwacht Sjoerd, de een sneller dan de ander, in de toekomst in De Kuip?
Tekst gaat verder onder de tweet.
"Ik krijg die vraag heel vaak: wie breken er de komende jaren door? Die vraag is heel moeilijk te beantwoorden." Maar als Sjoerd eenmaal gepassioneerd begint te vertellen, komt de ene na de andere naam naar boven. We beginnen in Feyenoord Onder 21, de oudste ploeg binnen de Academy en het laatste stapje richting Feyenoord 1.
"Een groot deel van Feyenoord Onder 21 speelde vorig jaar nog in de Onder 18, zij zitten nog mijlenver van het eerste af. Maar jongens als Nesto Groen, Mike Kleijn, Antoni Milambo, Leo Sauer en Jaden Slory hebben heel het afgelopen seizoen bij de Onder 21 gespeeld. Zij zullen nu in de voorbereiding een kans krijgen bij Feyenoord 1. Ik heb goede hoop dat ze zich kunnen laten zien."
"Die Milambo... ik herinner me nog goed hoe hij uitblonk in een kampioenswedstrijd, toen nog bij Feyenoord Onder 13. Ongeveer 2,5 jaar later speelde hij in de Onder 18, weer een half jaar later maakte hij zijn debuut in Feyenoord 1 (in augustus 2021 tegen FC Luzern, Milambo was toen 16 en daarmee de jongste speler in Feyenoord 1 ooit, red.). Zo'n jongen vind ik heel tof om te volgen. De Onder 13 of 14 niet interessant? Wel dus, het kan zo snel gaan."
Antoni Milambo (midden) maakt hier als 16-jarige middenvelder zijn debuut voor Feyenoord
Antoni Milambo (midden) maakt hier als 16-jarige middenvelder zijn debuut voor Feyenoord © Yannick Verhoeven/Orange Pictures
Van Milambo gaat Sjoerd moeiteloos door naar twee namen die nog wachten op hun debuut in Feyenoord 1. "Maar Slory en Kleijn hebben het in zich om die stap te maken. Zij steken er al jaren bovenuit, ook in hun lichting bij de nationale jeugdelftallen. Kleijn is vaak de aanvoerder van Nederland Onder 18. Ook Slory heeft zich al laten zien in die ploeg (scoorde in maart nog tegen Mexico, red.). Zij hebben het in zich een heel goeie prof te worden."
Jaden Slory in de voorbereiding op vorig seizoen
Jaden Slory in de voorbereiding op vorig seizoen © Geert van Erven/Orange Pictures
Vorige zomer nam Feyenoord Leo Sauer op huurbasis over van het Slowaakse MSK Zilina. Inmiddels is de 17-jarige linksbuiten definitief vastgelegd in Rotterdam-Zuid. Afgelopen winter maakte hij voor het eerst indruk bij het grote publiek, door te scoren in een oefenwedstrijd van Feyenoord 1.
"Sauer lijkt fysiek al meer volwassen te zijn, ik hoop dat hij komend seizoen al aan kan haken en minuten kan maken bij het eerste. Maar de eisen van Arne Slot zullen streng zijn, zeker nu we de Champions League in gaan. Op het WK Onder 20 (vorige maand, red.) maakte hij een heel goede indruk tussen de iets oudere spelers. Hij kan het qua inhoud wel aan denk ik."

Hoge verwachtingen

Van de Onder 21 naar de favoriete lichting van Sjoerd: die van de Onder 15, 16 en 17. "Daar verwachten we veel van. Vorige maand won Nederland Onder 15 bijvoorbeeld met 2-1 van de leeftijdsgenoten van Duitsland, met zes jeugdspelers van Feyenoord in de basis van Oranje."
Sjoerd gaat ze een voor een af. "Ayoub Ouarghi is een van mijn favorieten, echt een heerlijke speler. Hij heeft een goed schot, een goede passeerbeweging en veel pit. Hij moet nog wel echt fysiek ontwikkelen, maar is nog heel jong. Clubs over de hele wereld wilden hem aantrekken, maar Feyenoord heeft hem kunnen behouden voor de komende jaren. Dat vind ik echt fantastisch nieuws."
Tekst gaat verder onder de Instagrampost.
"In de spits stond een speler waarvan ik denk dat hij fysiek ver voorloopt: Kelvin Neijenhuis. Hij kan makkelijk mee met oudere jongens, dat is voor een spits heel fijn. Een spits opleiden is heel erg moeilijk, maar hij maakt een stabiele ontwikkeling door. Bij hem krijg ik het gevoel: die jongen heeft wel wat. Dat is lastig uit te leggen. In de kampioenswedstrijd van Feyenoord Onder 15 zag je hem afgelopen seizoen echt uitblinken, samen met Ouarghi."
"Jimmi Laarman komt deze zomer over van Willem II. Ik heb hem een paar keer gezien, dat is een heel fijne middenvelder. Zit fysiek goed in elkaar en is technisch hartstikke prima. Hij heeft ook heel veel zin om bij Feyenoord aan de slag te gaan. Sam Roovers stond tegen Duitsland centraal in de verdediging, die heeft Feyenoord echt goed gescout. Hij komt uit de hoofdklasse en stond binnen een jaar in de basis bij de Onder 15 van Feyenoord. Een lange jongen, maar ook aan de bal hartstikke goed."
"De linksback dan. Matthew Mparaganda. In alles doet hij me denken aan Tyrell Malacia. Hij is een pitbull, maar heeft ook veel kunde aan de bal. Mensen zullen hem vooral kennen van zijn dubbele flikflak of salto, toen hij jaren geleden met de Onder 12 in De Kuip mocht spelen."
Tekst gaat verder onder de tweet.

Beter dan Zerrouki en Wieffer?

Toch speelde de absolute favoriet van Sjoerd niet mee tegen Duitsland. Middenvelder Thijs Kraaijeveld is inmiddels de aanvoerder van Oranje Onder 16. "Hij gaat echt heel hoge ogen gooien. Hij heeft het fysiek van een Guus Til en is aan de bal ontzettend volwassen. Hij gaat nu naar de Onder 18, ik denk dat het met hem snel kan gaan. Als hij lekker meedraait kan hij zomaar volgend jaar in de voorbereiding al eens bij de eerste selectie aansluiten. Hij steekt er letterlijk en figuurlijk bovenuit."
Sjoerd maakt de vergelijking met Wouter Burger. "Die heeft fysiek alles mee en kan voetballen. Maar bij Kraaijeveld is het nog net wat sneller. Burger was ik al enthousiast over, Kraaijeveld nog net iets meer. Ik kan niets ontdekken waardoor ik denk: hij gaat het niet gaat redden. We hebben komend seizoen Ramiz Zerrouki en Mats Wieffer in het eerste: zo'n speler is Kraaijeveld ook. Misschien kan hij nog wel beter worden. Ik zie het helemaal zitten in hem. Ajax en PSV hebben ook heel veel vergeefse moeite in hem gestoken, dat is echt niet voor niets."
Tekst gaat verder onder de tweet.
Over naar een andere 16-jarige. Die ene met de bekendste maar misschien ook moeilijkste achternaam van de hele Academy: Shaqueel van Persie. "Hij heeft een geweldig seizoen gehad, zijn ontwikkeling is heel mooi om te volgen. Hij viel in de Onder 13 nog helemaal niet op. Hij was een klein mannetje en kwam in het spel niet veel voor. Sommige mensen dachten dat hij vanwege zijn vader werd voorgetrokken."
"Maar vorig jaar begon hij meer te scoren. Dat begon met een op drie, ging bij de Onder 16 naar een op twee, maar afgelopen seizoen bij Onder 17 ging hij echt als een malle. De lijn gaat recht omhoog, je ziet ook dat hij fysiek groeit. Hij is zo slim en technisch ook een heel goede kopper. Ik ben heel erg benieuwd hoe hij het komend seizoen gaat doen bij de Onder 18, waar vader Robin zijn trainer wordt. Feyenoord heeft zijn potentie in ieder geval heel goed beoordeeld, door hem de tijd te geven."
Shaqueel van Persie eerder dit jaar, tijdens het EK Onder 17
Shaqueel van Persie eerder dit jaar, tijdens het EK Onder 17 © Kees Kuijt/Orange Pictures
Het in totaal een uur durende telefoongesprek met Sjoerd gaat misschien wel de helft van de tijd over de lichtingen Onder 15, 16 en 17. Daaronder wordt het meer giswerk, geeft Sjoerd aan. In de Onder 14 zijn sommige jongens al 1,80, andere jochies zijn nog superklein. Daar zit echt een enorm verschil in. Dat maakt het moeilijk er iets nuttigs over te zeggen."
Toch laat Sjoerd, uiteraard, wat namen vallen. "Mik Akkermans is echt een heel fijne speler, maar hij is nu herstellende." De pas 14-jarige Mik maakte eerder dit jaar bekend ziek te zijn. Teelbalkanker. Nieuws dat binnen de voetbalwereld insloeg als een bom. Na de uitwedstrijd bij Sparta begin april stak ook Feyenoord 1 de jonge middenvelder een hart onder de riem. Deze week bracht Mik het best mogelijke nieuws op zijn eigen TikTok-account naar buiten: hij is helemaal genezen en kan zich weer op voetbal richten.
Tekst gaat verder onder de tweet.
Spelers van Feyenoord met het spandoek voor Mik Akkermans
Spelers van Feyenoord met het spandoek voor Mik Akkermans © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Sjoerd gaat verder. "Joshua Wilbrenninck-van Cuilenborg, een geweldige naam. Ook dat is een leuke speler, een heel behendige aanvaller. Scoort veel. Of Mika Pieterse, een heel grote jongen. Hij gaat komend seizoen met nieuwkomer Boaz Plantinga, overgekomen van FC Utrecht, het centrale duo van de Onder 15 vormen. Dat is in mijn ogen het beste centrum van Nederland in die hele lichting."
Tekst gaat verder onder de tweet.
Verder kijken dan de Onder 14 heeft volgens Sjoerd weinig zin. Alhoewel, toch nog een paar voetnootjes. "In de Onder 13 speelt Milan Verhoeven. Die heeft veel indruk gemaakt. 'Milan was weer de beste op dat toernooi', hoor ik vaak. Hij wordt als een absoluut toptalent gezien, neemt als spits zijn ploeg bij de hand. Maar laat die jongen maar even rustig ouder worden. Kijken of hij over twee jaar nog zo goed is."
"Ook de naam van Senn Ripson hoor ik vaak als beste speler van een toernooi. Aan veel van die talentjes wordt van alle kanten getrokken. De strijd in het onderbouwtalent is volle bak gaande en daar moet je als club echt niet naïef in zijn."
Rijnmond sprak vorig jaar met de destijds 9-jarige Senn, toen hij tot beste speler van het Robin van Persie Tournament werd verkozen.
Feyenoord slaagt er goed in de topspelers van elke lichting te behouden, vindt Sjoerd. "Er wandelt weleens talent de deur uit, maar dat zijn jongens die dan vaak ontevreden zijn omdat ze bijvoorbeeld meer speeltijd willen. Dat betekent dat ze waarschijnlijk niet de beste zijn op hun plek. Tot nu toe heb ik de beste talenten nog niet zien vertrekken."
Dat komt deels door het zogenoemde Herenakkoord. De zes clubs met een jeugdopleiding met een internationale status, Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, FC Utrecht en Vitesse, halen geen spelers meer actief bij elkaar weg. Toch zijn er manieren om aan dat akkoord te ontkomen, vertelt Sjoerd. "Als een speler zelf al aangeeft dat hij vertrekt bij zijn club, bijvoorbeeld. Feyenoord heeft het Herenakkoord een jaartje geleden zelf ook geschonden, door Mik Akkermans van PSV te benaderen en uiteindelijk naar Rotterdam te halen. Feyenoord moest toen ook het volle pond betalen. Maar het komt zelden voor."
Nu we het toch over geld hebben, daar zit volgens Sjoerd een verbeterpuntje. "De lagere jeugdelftallen van Feyenoord worden nog wel kampioen, maar op latere leeftijd komen ze niet meer mee. Dat komt doordat Ajax en PSV twee keer het budget van Feyenoord hebben. Zij zetten dus veel bredere selecties neer. Ajax haalt gewoon even zes spelers voor één team op en heeft elke positie dubbel bezet. Feyenoord heeft dat niet, dus kakt het elke keer aan het eind van het seizoen in. Als Feyenoord qua prestaties mee wil met Ajax en PSV is er meer budget nodig."

Goede veranderingen

Terug naar het begin van het verhaal. De reden waarom Sjoerd zichzelf ooit omdoopte tot Feyenoord Youth Watcher. Al die negativiteit over de jeugdopleiding van Feyenoord. Sjoerd merkt dat dat beeld de afgelopen jaren is veranderd. "Er zijn veel goede veranderingen doorgevoerd door Frank Arnesen. Alle jeugdelftallen van Feyenoord moeten nu op dezelfde manier voetballen als het eerste elftal van Arne Slot. Dat is een flinke uitdaging, Feyenoord zit midden in die transitie."
Frank Arnesen, de vorige technisch directeur van Feyenoord
Frank Arnesen, de vorige technisch directeur van Feyenoord © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
"Veel jeugdspelers hebben moeite hun tegenstanders vol onder druk te houden. De verdediging heeft het vaak lastig, omdat ze hoog moeten staan. Er wordt binnen de Academy nu niet altijd op resultaat gespeeld maar op speelstijl. Er zijn ook spelers die daardoor vertrekken. Spelers die het gevoel hebben dat ze niet aan voetballen toekomen. Maar ik verwacht wel dat het uiteindelijk goed uitpakt. Het is een lange adem, maar ik ben er positief over. Heel interessant om te zien."
*De volledige naam van Sjoerd is bekend bij de redactie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl