nieuws

Positie Shell bij CO2-opslag niet versterkt

CO2ISNEE.cropresize.1.jpg
CO2ISNEE.cropresize.1.jpg
ROTTERDAM - De juridische positie van Shell bij een project van CO2-opslag onder Barendrecht mag niet versterkt worden door handelen van het demissionaire kabinet tot aan de verkiezingen. Dat heeft minister Maria van der Hoeven van laten weten.
,,Ik doe niets wat de rechten van Shell verder opbouwt en waardoor ruimte voor schadeclaims ontstaat'', beloofde de minister. Shell is uitgekozen om kooldioxide, die afkomstig is van de eigen raffinaderij, onder de grond in Barendrecht op te slaan.
Eerder lieten Van der Hoeven en Tineke Huizinga van VROM al weten definitieve beslissingen over het omstreden project aan een volgend kabinet over te laten.
De toezegging van Van der Hoeven betekent dat ze soms geen enkele stap meer neemt rond het project. Maar in andere gevallen is het juist nodig om te handelen om een schadeclaim te voorkomen.
Zo stelt de minister dat ze wettelijk verplicht is om aan Shell een voorlopige opslagvergunning te verstrekken. Maar zelfs op dat punt liet ze doorschemeren dat ze daarvoor zo veel mogelijk tijd gaat nemen.
Nog steeds veel verdeeldheid
De Kamer is flink verdeeld over de proef bij Barendrecht, die de opmaat moet zijn naar massale opslag in het noorden van Nederland. Met de opslag wil de overheid milieudoelstellingen waarmaken, omdat de CO2 niet in de atmosfeer terechtkomt. Barendrechters maken zich zorgen over hun veiligheid en vrezen dat de waarde van hun huis daalt.
D66 (drie zetels) en ChristenUnie (zes zetels) hielpen de uitgesproken voorstanders van de proef CDA en PvdA tot dusverre vaak aan een meerderheid voor het project.
Hoewel het D66-congres afgelopen zaterdag liet weten de opslag niet te zien zitten, spreekt de Tweede Kamerfractie van de partij zich nog steeds niet expliciet uit tegen de proef. Ook de ChristenUnie kiest vooralsnog voor een ,,pas op de plaats''.