CULTUUR

Ex-PVV'er begint Islam Experience Centre en hoopt dat zijn dochter later een hoofddoek gaat dragen

Joram van Klaveren was tot negen jaar terug PVV’er. Hij sloot zich aan bij de partij vanwege zijn haat tegen de islam en zijn drang om het volk te waarschuwen. Hij wilde de mensen beschermen tegen de jihad. Op het moment dat hij een boek gaat schrijven tégen de islam, komt hij erachter dat de Koran hem antwoorden geeft die het christendom hem niet kan geven. En nu, nog geen decennium later, staat hij in Rotterdam in zijn eigen nieuwe Islam Experience Centre.
"Kijk", zegt Van Klaveren. Hij wijst op de glazen vloer, waarvan het lijkt alsof de lichtjes onder de vloer heel ver naar beneden gaan. "Dit lijkt diepte te hebben. Maar alleen de bovenste lampjes zijn echt, de rest is spiegel. Dat staat voor het verhaal dat ik ook ooit geloofde. We willen hier duidelijk maken dat het echte verhaal van de islam schittert – en je de rest niet moet geloven.”
In zijn experience centre wil hij 'op een moderne manier de islam introduceren'. Met virtualrealitybrillen (VR-brillen), hologrammen en tekeningen gemaakt door artificial intelligence. Zelfs bij buitenlandse media trekt hij de aandacht. Pas als je in de lift van het bedrijfsverzamelgebouw Zuid vlakbij metrostation en winkelcentrum Zuidplein stapt en uitstapt op de vierde verdieping, zie je kenmerkende deurtjes zoals in een moskee. Die zijn de entree naar de donkere hallen vol neonlicht en futuristische apparatuur.

Ook leuke dingen

De experience begint op een wiebelige houten plank. "Hier word je klaargestoomd op wat je straks gaat ervaren, verderop. De bezoeker krijgt een VR-bril op waarmee je op een wolkenkrabber komt te staan. Dat is om te checken of je de VR wel echt aankunt. Maar de tweede reden is het fun-element. De islam mag ook wel eens gepresenteerd worden met een glimlach. Islam is óók leuke dingen, familie, met elkaar delen. Daarom ook deze photobooth, waar je als eerste een selfie kunt maken met je familie, of met wie je hier dan ook bent."
Dan zijn er de hippe hologrammen over dingen van vroeger, zoals munten en landkaarten. Daarin wordt de relatie aangetoond tussen het christendom en de islam. Ook is er een kamer waarin een islamitische stad in 2300 is ontworpen op basis van artificial intelligence. Die stad lijkt overigens een beetje op de enorme steden zoals we ze kennen uit de woestijnen, zoals Dubai of Qatar, maar dan voller gebouwd.

Een tientje van de juf

Het eerste weekend was het bijzonder druk. Van de bezoekers had 20 procent een niet-islamitische achternaam. “Dat vind ik een goede score,” zegt Van Klaveren. Het centrum is volgens hem volledig gefinancierd door particuliere donaties. "Juffen vinden het cool en geven een tientje, een moeder is enthousiast en doneert 25 euro. Zo zijn we hier gekomen."
Het is indrukwekkend, gezien de grote hoeveelheid kostbare apparatuur. Veel donaties worden ook online gedaan, via de website kun je gemakkelijk tot 1.000 euro doneren. "Moslims uit de hele wereld dragen een steentje bij."

Hardcore dominee

Dat hij hier terecht zou komen, had hij niet kunnen bevroeden. Van Klaveren komt uit een SGP-gezin. "Mijn opa was ouderling, mijn vader las voor uit de Bijbel. De kinderen kregen namen uit het Oude Testament. Mijn ouders beloofden elkaar bij hun trouwen dat ze hun kinderen zouden opvoeden in de christelijke traditie. Maar wat mij meer vormde: de vader van een van mijn beste vriendjes; die was zo’n hardcore dominee. Ik ging met hem mee naar bijbelkamp."
Hij las al vroeg boeken van christelijke grondleggers, zoals Maarten Luther en Johannes Calvijn. Daar leerde hij hoe de islam het kwade geloof was en christendom het goede. Hij ging op zijn twintigste godsdienstwetenschappen studeren. "Op mijn eerste dag zat ik in de trein en kreeg ik een sms'je van de professor dat we de tv aan moesten zetten. Ik kwam thuis en zag de Twin Towers inzakken. Ik dacht, die moslims zijn helemaal gek."

Ons land beschermen

Een paar jaar later wordt niet ver van waar hij toen woonde Theo van Gogh vermoord. "En toen dacht ik, de jihad is naar Europa gekomen. Ik moet iets doen om ons land te beschermen."
Geert Wilders dacht dat ook. "Dit was mijn man. Ik heb hem een brief geschreven, met de hand, en toen werd ik onder zijn vleugels genomen. Ik zat in allerlei klasjes ook met Hero Brinkman en andere bekende PVV’ers destijds. Ik ben er gebleven tot Wilders bij de gemeenteraadsverkiezingen in Almere zei: 'Willen we meer of minder Marokkanen?'" Toen Wilders het alleen nog maar over Marokkanen had, stapte Van Klaveren uit de PVV. Bij Van Klaveren draaide het om de aanpak van de islam, niet om een de aanpak van een volk. Vanaf toen wilde hij een gefundeerd anti-islamboek schrijven. Het schrijven nam echter een andere wending.

Gewone man

“Ik speelde altijd al met de vraag, hoe kan Jezus nou enerzijds God zijn en anderzijds doodgaan als mens aan het kruis. Dat klopt toch niet?” Hij kreeg de vraag niet beantwoord met de Bijbel. Wel met de Koran. “De profeet was een gewone man, geen god.”
Hij weet niet of hij zich in de categorie 'strenggelovige' moet plaatsen. "Ik ga naar de moskee, bid vijf keer per dag en houd me aan de regels. Daarom vragen sommige mensen, waarom heb je geen djellaba aan? Maar", wijzend op zijn spijkerbroek en polo, "dit vind ik veel lekkerder zitten."
Van Klaveren vertelde in eerdere interviews vaak dat de rol van vrouwen in de islam verkeerd wordt gezien door de westerse wereld. Daarover is in zijn Islam Experience Centre niets te vinden. "Ik denk dat daar hier geen plaats voor is, omdat dit geen religieus punt is. Dit is gewoon een speelse basisintroductie bedoeld voor niet-moslims, of een bijzondere ervaring voor wel-moslims."

PVV-verleden

Zijn persoonlijke drijfveer voor het centrum is het goedmaken met zijn verleden. "Ik zat fout, heb zulke onwaarheden verkondigd. Ik wil dat goedmaken." Van Klaveren benoemt zijn PVV-verleden nog regelmatig, ook in zijn persuitnodiging voor het centrum. "Misschien heb ik het gevoel dat ik dat nog wel even recht moet trekken."
Zijn vrienden heeft hij nog. Zijn familie ook: zijn moeder zegt zelfs dat hij een liever persoon is als moslim, dan als christen. "Komt doordat die puzzel nu klopt, dat geeft mij ook rust."
Bij de PVV spreekt hij niemand meer. "Ja eentje, maar niet echt als vrienden. Dat is niet zo gek hoor. De PVV is een gesloten bolwerk. Als je daar van buiten de traditie van de PVV komt, dan ben je verdacht en word je gewantrouwd. In hun optiek ben ik een verrader. Sommigen zeiden letterlijk, 'voor mij ben je dood'."

Islamitisch antwoord

Zijn vrouw is nog altijd christen. "Dat gaat heel goed tussen ons. De laatste tijd gaat ze niet heel veel meer, maar als zij naar de kerk wil gaan moet ze gewoon gaan. En nee, ze gaat niet mee als ik naar de moskee ga."
Zijn kinderen zijn nog heel klein. "Maar we hebben afgesproken, dat als ze vragen hebben over God en ze komen bij mij, dan krijgen ze een islamitisch antwoord. En bij mijn vrouw een christelijk antwoord. Mijn vrouw zegt wel heel vaak, vraag maar aan je vader. Dus ik zei, je moet niet gek staan kijken als ze meer neigen naar de islam later. Ja, zei ze, dat weet ik wel."
Als zijn nu vijfjarige dochter islamitisch wordt, zou hij daar blij mee zijn. En als ze een hoofddoek zou gaan dragen, zou hij dat 'heel mooi' vinden. “De islam zegt wel, er is geen dwang in godsdienst. Dus alleen als zij het zou willen, het is aan haar. Ik hoop natuurlijk dat ze moslim wordt en dat ze ervoor kiest een hoofddoek te dragen, maar dat is niet aan mij.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl