BRAND

Eigenaar café Bonaparte belandt in nachtmerrie nadat zijn levenswerk afbrandt

Afgelopen donderdagmiddag gaat aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam Gay- en Dragcafé Bonaparte in vlammen op. Als eigenaar Richard Opsteegh een dag later de deur van zijn pand opendoet, schiet hij gelijk vol. Het zal een lange weg worden voor hij zijn café weer kan openen: "Ik blijf strijdbaar want Rotterdam verdient deze plek. Die biedt mensen een thuis."
Rond de klok van 13:15 uur brak de brand uit. Als snel steeg een dikke bruine rook op die ook naar de bovenliggende woningen trok. Opsteegh woont direct boven het café: “We zijn een nachtcafé, wij werken ‘s nachts en slapen overdag. Ik werd gelukkig wakker geklopt door mijn buren. Later dacht ik nog na over wat er was gebeurd als ik niet wakker was geworden. Misschien was ik dan dood geweest. Dat is een heel naar idee.”
'The day after' de brand bij gay- en dragcafé Bonaparte
Na de melding komt de brandweer met meerdere blusvoertuigen, zeven in totaal, naar het oude pand aan de Nieuwe Binnenweg. Ruim twee uur later wordt het pand weer vrijgegeven. "Het is begonnen in de garderobe", vertelt Opsteegh. "De brandweer vertelde dat het kwam door kortsluiting in de afzuigkap."

Net weer overeind gekrabbeld

Na een inspectie zal komend weekend duidelijk worden wat de precieze schade aan het café is. “Waarschijnlijk moeten we het helemaal strippen. Hoe het precies zit met de verzekering moeten we nog uitzoeken, maar we hebben in ieder geval niet veel reserves. We krabbelden net weer overeind na corona.”
Het café is voor Opsteegh echt zijn levenswerk: "Ik ben nu al bijna zes jaar eigenaar en daarvoor werkte ik hier al drie jaar. Dan is het heel moeilijk om alles in vlammen op te zien gaan. Het is heel onwerkelijk. Je denkt dat je dit alleen maar op televisie ziet, maar ineens gebeurt het bij jezelf."
Ook deze lamp overleefde de brand niet
Ook deze lamp overleefde de brand niet © Rijnmond

‘We komen terug’

Ondanks de moeilijke situatie gaat Opsteegh niet bij de pakken neerzitten en wil hij het café voor de hele gemeenschap weer kunnen openen. “Voor veel mensen is dit een soort huiskamer. Het is een plek waar 'outcasts' veilig zichzelf kunnen zijn.”
Dat de gemeenschap houdt van het café blijkt uit de reacties. Veel mensen leven mee op de sociale media. Ook zijn er al meerdere crowdfundingsacties gestart om Bonaparte er weer bovenop te krijgen.
“Voor die acties ben ik iedereen enorm dankbaar”, vertelt Opsteegh. “We kunnen het nu heel goed gebruiken. Het is hartverwarmend. We gaan het café weer helemaal in dezelfde sfeer opbouwen. Bonaparte gaat niet zomaar ten onder. Nooit."
[article:1683676:Grote brand in Rotterdams gay- en dragcafé Bonaparte onder controle">