nieuws

Woonwagenbewoners Capelle aan den IJssel protesteren tegen 'uitsterfbeleid'

Woonwagenbewoners die op de plek van het woonwagenkamp aan de Burgemeester Schalijlaan in Capelle aan den IJssel willen wonen, hebben woensdag actie gevoerd. Ze hebben caravans op de lege plaatsen gezet om zo aandacht te vragen voor bewoners die graag op het kamp willen wonen maar geen toestemming kregen van de gemeente en woningcorporatie Havensteder.
Er is nu een akkoord bereikt tussen de actievoerders, de gemeente Capelle en woningcorporatie Havensteder. Per 2019 is de bedoeling dat het terrein geschikt is voor maximaal zes woonwagens. De plekken zijn nu nog niet beschikbaar voor bewoning: daarvoor moet geld gereserveerd worden bij de woningcorporatie.

Woonwagencultuur


De huidige bewoners wilden hun actie kracht bijzetten door donderdag de plekken echt te kraken door er woonwagens neer te zetten. "Wij zijn er klaar mee. We gaan het woonwagenkamp kraken omdat Havensteder en de gemeente een uitsterfbeleid voeren", legt woonwagenbewoner Jeffrey Storm de reden achter hun actie uit.
Op de locatie aan de Burgemeester Schalijlaan was altijd wel een woonwagenlocatie. Door ontmoedigsbeleid van de gemeente – als er mensen verhuizen of overlijden werden de plekken niet beschikbaar gesteld voor nieuwe bewoners - was de locatie uitgedund. "Het is systematisch kapotmaken van de woonwagencultuur", zegt Storm.

Woonwagenbeleid


Dat ligt anders, zeggen Havensteder en de gemeente. Voorgaande jaren zou er geen belangstelling kenbaar zijn gemaakt voor bewoning van woonwagens in Capelle. Het afgelopen jaar, wellicht door krapte op de woningmarkt, bleek dat wel het geval. Voor Havensteder en de gemeente Capelle reden om in actie te komen.
Het woonwagenbeleid van de gemeente Capelle is nu bijna klaar en wordt snel door het nieuwe college aangenomen. Daarin staat beschreven dat Capelle straks ruimte biedt aan vijf of zes woonwagens op de huidige locatie.
Voor nu mogen de caravans er blijven staan. Binnen twee weken zouden de afspraken zwart-op-wit moeten staan. Storm en zijn mede-actievoerders houden de zaak tot die tijd scherp in de gaten.

Vrij land


Deze woensdag was bewust gekozen door de actievoerders. Het is vandaag 74 jaar geleden dat er razzia's plaatsvonden op diverse woonwagenkampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Nederland zegt een vrij land te zijn, maar jammer genoeg geldt dat niet voor woonwagenbewoners", besluit Jeffrey. Ook in Rotterdam en Vlaardingen spelen dergelijke problemen.
Het Europese College voor de Rechten van de Mens sprak zich in april uit tegen het uitsterfbeleid. Het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken gaat de richtlijnen voor het gemeentelijke woonwagenstandplaatsenbeleid aanpassen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl