Kamervragen over relatie Rotterdamse topofficier van justitie

CDA en D66 hebben Kamervragen gesteld aan minister Fred Grapperhaus van Justitie over de verstoring van de onderlinge verhoudingen in de top van het Openbaar Ministerie. Twee hoofdofficieren van justitie uit Rotterdam hebben volgens het NRC al jaren een intieme relatie en hebben dat steeds ontkend.

Het gaat om Marc van Nimwegen en Marianne Bloos. Van Nimwegen voerde onder meer functioneringsgesprekken met Bloos.

De kwestie was opgerakeld binnen het OM omdat Bloos en Van Nimwegen sinds vorig jaar ook officieel een ‘partnerrelatie’ zeggen te hebben.

Stil houden


Het College van procureurs-generaal betreurt het dat een privérelatie tussen de twee is stilgehouden. Dat is in strijd met de interne afspraken: dit soort privérelaties mógen maar moeten wel gemeld worden. “Terugkijkend vindt het college dat er destijds intern bekendheid aan had moeten worden gegeven. Dat is niet gebeurd, en dat had wel gemoeten”, aldus het college in een verklaring.

Van Nimwegen meldde de relatie overigens wél bij de voorzitter van het college van procureurs-generaal Herman Bolhaar, maar die hield het stil.

Overleg


In 2014 werd Van Nimwegen hoofdofficier van justitie in Rotterdam. Bloos is hoofdofficier functioneel parket in Amsterdam. De twee zitten beiden in de Groepsraad: het hoogste overlegorgaan van het OM.

Bronnen zeggen tegen NRC dat de sfeer verder is verslechterd, omdat sinds kort nog een andere hoofdaanklager erin zit met wie Van Nimwegen ook een relatie heeft gehad.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Rotterdam Openbaar Ministerie
Deel dit artikel: