OM: Geen cel voor moord op Vlaardingse kapper

Het OM wil Onur S. niet de cel in voor het doodsteken van de Vlaardingse kapper Erkan Coban in december 2016. De man zou een psychose hebben gehad en daarom moeten worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Dat bleek woensdag in de Rotterdamse rechtbank. Als de verdachte ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard, kan hem geen straf worden opgelegd. Het OM gaat niet uit van moord, maar wel van doodslag. 

Kapperszaak


Het slachtoffer werd door de verdachte vanuit het niets neergestoken in de kapsalon aan de Schiedamseweg. De kapper wist nog een koffiehuis in de buurt te bereiken, maar zakte daar in elkaar en overleed. De verdachte was met mes en al op camerabeelden te zien en is bijna direct aangehouden.

Hij kende Erkan Coban sinds kort en kwam regelmatig in de kapperszaak, die ook een sociale functie had. "Hij zou mij Nederland laten zien. We zijn naar Den Haag gegaan. Eh...voor vieze dingen". Beiden bezochten daar prostituees.

Psychose


De verdachte gebruikte in Turkije cannabis. Hij zou rond die bewuste 15 december 2016 ook XTC-pillen hebben geslikt. Dat zou er voor hebben gezorgd dat hij in een psychose terecht kwam. De man kan zich weinig herinneren van die dag.

De XTC-pillen had hij gekregen van Erkan Coban. "We zouden gaan feesten, gaan lachen. Maar ik was mijzelf niet meer." Onur S. zag beelden van duivels en dacht dat Coban hem wilde doden.

Ook na zijn arrestatie bleef hij maandenlang waandenkbeelden houden, ondanks zware medicijnen. Momenteel verblijft hij in een psychiatrisch ziekenhuis in Amsterdam. Advocaat Jaap Spigt:"Aanvankelijk kon ik ook geen contact met hem krijgen, maar het gaat nu veel beter met hem. Een psychiatrisch ziekenhuis is de beste oplossing."

Behandeling


Volgens deskundigen lijdt Onur S. aan schizofrenie en kan hij opnieuw psychotisch worden, als hij zijn medicijnen niet gebruikt. Opname in een tbs-kliniek vinden de deskundigen geen optie omdat S. geen Nederlands spreekt en ook niet kan resocialiseren: hij moet terug naar Turkije.

Onbegrip


Bij de nabestaanden heerst onbegrip. De echtgenote van het slachtoffer ziet S. in ieder geval niet als een zieke man: zij rekent hem alles volledig aan. "Je bent onmenselijk. Ik hoop dat je ooit de waarheid gaat vertellen. En dat je een zware straf krijgt. Heb je dan geen schuldgevoel?"

De vriendin van het slachtoffer wilde zich niet uitlaten over de strafmaat. "Dat laat ik aan de rechter over." Zij was net zwanger van Erkan Coban toen hij werd neergestoken. "Ik was onderweg om ballonnen te kopen toen ik een telefoontje kreeg. Hoe ga ik het mijn zoontje ooit uitleggen dat hij geen vader heeft?"

De rechter in Rotterdam doet 30 mei uitspraak in de zaak. 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Vlaardingen kapper rechtbank
Deel dit artikel: