Maritiem Museum wint Museumprijs met recordaantal stemmen

Het Maritiem Museum in Rotterdam heeft de BankGiro Loterij Museumprijs gewonnen. Met maar liefst 42.477 stemmen haalde het Maritiem Museum de prijs binnen. In totaal brachten 113.500 mensen hun stem uit.

Het Maritiem Museum krijgt de titel ‘Museum van het Jaar 2018’ en een bedrag van 100 duizend euro. Directeur Frits Loomeijer: "We zijn hier ontzettend blij mee en gaan het bedrag besteden aan een spannende, interactieve werkplaats in onze museumhaven. Zodat we nog meer mensen enthousiast kunnen maken voor maritieme techniek!”

Vrijdagmiddag om 14:00 uur, op Internationale Museumdag, werden de medewerkers van het Maritiem Museum in hun museum verrast door de organisatie van de museumprijs.

Eindexamen


"Het deed mij ontzettend denken aan de eindexamentijd. Als je gezakt was, kreeg je een telefoontje. Dat was hier ook het geval. Als je niet gewonnen had, zou je een telefoontje kunnen verwachten", zegt een uitgelaten Loomeijer tegen RTV Rijnmond. "Dus we stonden met zijn allen in de hal te wachten tot de telefoon zou gaan."

"Als je zou winnen, zou er rond twee uur een cameraploeg van RTL voor de deur staan. Dus het werd tien voor twee, vijf voor twee en we werden nog steeds niet gebeld", vervolgt de directeur van het museum. "Ergens zagen we toen Loretta Schrijver aan de andere kant van de straat."

Stempaal


Omdat het een publieksprijs is, moeten genomineerde musea zelf ook stemmen ronselen. "We hebben een stempaal in de hal gezet, er is geen bezoeker aan ontsnapt", legt Loomeijer uit.

Het museum had daarnaast een aantal bekende ambassadeurs gevraagd op te roepen te stemmen, waaronder burgemeester Aboutaleb. "Die is ergens in april gaan twitteren. Dat heeft geweldig geholpen", zegt Loomeijer.

Techniek


Dit jaar waren musea in de categorie techniek genomineerd. "Het thema techniek gaat ons aan het hart: het was fantastisch om bevestigd te zien dat dit werd opgemerkt en beloond met een nominatie. Dat we nu ook nog zoveel stemmen hebben gekregen van het publiek, is ongelooflijk", zegt een enthousiaste Loomeijer.

In totaal stemden ruim 113.500 mensen op de publieksprijs. De twee andere genomineerde techniekmusea, GeoFort in Herwijnen en Science Centre Delft, eindigen op de tweede en derde plek.

De BankGiro Loterij Museumprijs is een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland. Ieder jaar staat een andere categorie centraal. Eerdere winnaars waren: TextielMuseum Tilburg, Nationaal Monument Kamp Vught en Fries Museum in Leeuwarden.

De prijs is bedoeld om musea - die zich weten te onderscheiden van de rest - te belonen. Door mensen te laten stemmen hoopt de organisatie veel publiek bij deze musea te betrekken.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: