Beveiliger IFFR ontkent fatale schop Jip Jurg

De beveiliger die vastzit voor de dood van Rotterdammer Jip Jurg ontkent hem te hebben geschopt. Dat bleek vrijdag tijdens de eerste zitting in de rechtzaak.

Jip Jurg overleed in januari van dit jaar, nadat hij een feest had bezocht in de Rotterdamse Schouwburg tijdens het filmfestival. Jurg kreeg ruzie met een beveiliger, gaf zelf een klap en werd op de grond gedrukt. Daar zou hij door een andere beveiliger zo hard in de buik zijn geschopt, dat hij aan inwendige bloedingen is overleden.

Trofee


De 37-jarige verdachte zegt dat hij hooguit per ongeluk eenmaal op het slachtoffer is gaan staan. Hij vindt dat hij onschuldig is en wilde worden vrijgelaten. De rechter wees dat verzoek vrijdag af. Advocate Pieterse: ”Hij is enorm aangedaan door de dood van Jip Jurg.”

Justitie wijst erop dat de beveiliger vaker betrokken is geweest bij vechtpartijen met bezoekers in horeca-gelegenheden. “Filmpjes daarvan, afkomstig van beveiligingscamera's, lijkt hij als een trofee te bewaren op zijn telefoon”, zegt justitie. In één geval in 2016 zal de man daarvoor apart worden berecht.

Onder ede


Justitie denkt verder dat de aanwezige andere beveiligers op het Schouwburgplein niet de waarheid hebben gesproken. “Het zijn belangrijke getuigen, stonden er met de neus bovenop. Maar ze zeggen niets over de schop. Mogelijk uit angst voor de verdachte of uit solidariteit.” De beveiligers zullen nu onder ede worden gehoord.

Jip Jurg (32) werd op 28 januari dood aangetroffen door zijn vader en zus. Omdat zij een dag niets van hem hadden gehoord, waren ze naar zijn huis gegaan. De Rotterdammer bleek buiten bewustzijn te zijn. Zijn vader, die arts is, pakte zijn stethoscoop en constateerde dat Jip was overleden.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: