DAK- EN THUISLOZEN

Back to the 90s op Rotterdamse Nieuwe Binnenweg: spuiten, tippelen en poepen op straat

Zo ziet overlast op de Nieuwe Binnenweg eruit
Zo ziet overlast op de Nieuwe Binnenweg eruit © Privéfoto's
De jaren 90 lijken op de Nieuwe Binnenweg in het centrum van Rotterdam weer helemaal terug. Spuiten op de grond, zwaarverslaafden op straat en er wordt zelfs weer getippeld. Bewoners en ondernemers maken zich grote zorgen.
Iedere zaterdagochtend is het raak als Natasha* de lunchroom waar ze werkt om 07:00 uur opent. Mannen die de hele nacht op het terras hebben geslapen vallen haar lastig. Ze zijn vaak dronken en hebben drugs gebruikt. Op de grond vindt ze drugsspuiten, etensresten, urine en braaksel. "Ik ben 23 en echt niet bang aangelegd, maar ik heb me hier een paar keer echt niet veilig gevoeld."
De politie bellen hielp niet. "Na een half uur wachten belde ik waar ze bleven en toen bleek dat ze handhaving hadden gevraagd om langs te komen. Alleen die beginnen pas om 08:30 uur met werken, dus daar heb ik op dat moment niets aan."

Balanceren op het randje

Wat verder op de Nieuwe Binnenweg staat Leslie Pasteuning achter de bar bij Kaapse Will’ns. Daar beginnen de problemen juist later op de dag. "Vaak zijn ze dronken, hebben ze ook drugs gebruikt en vallen ze mensen op het terras lastig. Ze vragen om geld en gaan soms niet weg als ze geen geld krijgen. Ook als ik ze vraag om weg te gaan, blijven ze soms vervelend doen." Voor corona werkte Leslie ook al in de horeca, ergens anders op de Nieuwe Binnenweg. "Toen zag je mensen nog balanceren op het randje. Die zijn nu op straat terecht gekomen, drinken veel meer en gebruiken meer drugs."
Tsjomme Zijlstra woont al jaren in de straat en ziet de problemen erger worden. "Het concentreert zich rond de Albert Heijn, daar leveren de verslaafden lege blikjes in voor statiegeld en hangen ze rond. Af en toe ontstaan er opstootjes, soms komt de politie langs."
Back to the 90s op de Binnenweg

Problematiek verplaatst

Ook voorzitter van de wijkraad, Jim Pedd, is op de hoogte van de problemen. Zelf woont hij ook aan de Nieuwe Binnenweg. "Een tijdje geleden lag er nog een man voor mijn deur te slapen, hij had mijn deurmat en die van de overbuurvrouw tegen elkaar geschoven. Uiteindelijk heeft de politie de man meegenomen, maar een half uur later was hij alweer terug en stond hij tegen mijn deur te schoppen."
Jim benadrukt dat handhaving niet de oplossing is. "Daarmee los je het probleem niet op, het verplaatst alleen maar." Zo lijkt de strengere handhaving in Wijkpark het Oude Westen ervoor gezorgd te hebben dat verslaafden zich naar de nabijgelegen Nieuwe Binnenweg hebben verplaatst.

Tippelen

De problemen beperken zich niet tot de drukke winkelstraat, maar strekken zich uit over de hele wijk. Sylvia* woont op de Mathenesserlaan en heeft zich met een aantal bewoners verenigd om aandacht te vragen voor de drugsproblemen in haar wijk. "De laatste maanden is het echt veel erger geworden. Mensen die drugs gebruiken en dealen, recht voor je deur. Verslaafden die in portieken liggen te slapen. Auto-inbraken. En het wordt steeds agressiever."
Er zijn stukjes in de wijk waar ze liever niet meer langsloopt. Een andere bewoner zag een oudere, verslaafde vrouw tippelen. Een fenomeen dat in Rotterdam jarenlang nagenoeg verdwenen was.
Foto's van deurbelcamera's van overlast op de Nieuwe Binnenweg
Foto's van deurbelcamera's van overlast op de Nieuwe Binnenweg © Privé

Poepen op straat

Dan zijn er nog ouders die hun kinderen naar het kinderdagverblijf moeten brengen. Daarvoor moeten ze soms eerst langs verslaafden en daklozen die voor de deur liggen te slapen. Steeds meer bewoners hebben een deurbelcamera waarmee ze foto’s maken met als resultaat: mensen die drugs dealen en gebruiken, maar ook mensen die op straat poepen.
Een hoteleigenaar op de Nieuwe Binnenweg constateert dat er tussen de verslaafden 'veel nieuwe gezichten zitten'. Overlast voor zijn deur ervaart hij niet, er is 24 uur per dag iemand aanwezig die mensen zo nodig wegstuurt. "Wel halen ze mijn vuilcontainers overhoop op zoek naar blikjes."

Armoede wordt erger

Een oplossing lijkt niet voorhanden. Vanuit de gemeente worden wekrondes georganiseerd, om slapende mensen van terrassen en gevels te plukken. Barman Leslie zou horecastewards in de avond een goed idee vinden, net zoals in de Oude Haven. Natasha uit de lunchroom wil vooral dat ze érgens terecht kan als het misgaat. Voor bewoner Sylvia is het belangrijk dat de grotere problematiek wordt aangepakt. "Uiteindelijk is armoede de oorzaak en die wordt in Rotterdam alleen maar erger."

Politie bekend met situatie

Tijdens een wijkbijeenkomst in verzorgingshuis De Leeuwenhoek hebben de politie en burgemeester bevestigd dat er een toename is van verslaafden en drugsoverlast in de wijk. De politie is bekend met de situatie in de omgeving van de Nieuwe Binnenweg, zegt een woordvoerder. "Onder andere wijkagenten grijpen waar nodig in en zijn vooral in gesprek met betrokkenen, met bewoners en met ondernemers. Daarnaast werken we nauw samen met de gemeente en diverse hulpverlenende instanties om dit maatschappelijk probleem aan te pakken."
* De namen van Natasha en Sylvia zijn gefingeerd. Hun echte namen zijn bekend bij de redactie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl