nieuws

Aanstichter strandrellen moet inrichting in

agentenhoek.cropresize.tmp.jpg
agentenhoek.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - Asim B. moet twee jaar worden opgenomen in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD), omdat hij tijdens het strandfeest in Hoek van Holland andere hooligans heeft opgestookt. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam dinsdag bepaald.
De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM). De ISD-maatregel heeft een standaardtermijn van twee jaar. De rechters achten bewezen dat de 26-jarige B. anderen heeft aangezet tot geweld tegen feestgangers en de politie.
De ISD-maatregel is zonder aftrek van de duur van zijn voorarrest. Na twaalf maanden vindt er een tussentijdse proef plaats.
Het strandfeest Sunset Grooves liep in augustus volledig uit de hand. Tientallen hooligans keerden zich tegen de politie. Agenten voelden zich zo in het nauw gedreven dat ze waarschuwingsschoten losten. Daarna vuurden enkele agenten gericht. Een 19-jarige bezoeker overleed en diverse mensen raakten gewond.
Opruier
De officier van justitie zei twee weken geleden dat B. een 'opruier pur sang' is. Hij is al langer bekend bij de politie als iemand die anderen opjut en zelf bedreigingen en beledigingen uit. Zijn strafblad beslaat 25 pagina's. Vrijwel altijd is de politie doelwit van zijn acties. Volgens het OM gedroeg B. zich beestachtig op het strandfeest.
B. beriep zich op zijn zwijgrecht. Zijn strafblad is iets van het verleden, vertelde hij wel. ,,Ik ben in zeven maanden dat ik vastzit een ander mensen geworden'', zei B. twee weken geleden.