POLITIEGEWELD
Advocaat nabestaanden van bij taserdrama overleden Poolse man wil weten wat er gebeurd is en zoekt videobeelden

Advocaat Richard Korver zoekt beelden van voor en na de arrestatie van de 32-jarige Mateusz die bijna twee weken geleden overleed na door de politie te zijn getaserd in Rotterdam-Kralingen. Korver vertegenwoordigt de familieleden. Hij vermoedt dat de politie geweld heeft gebruikt tijdens de aanhouding en wil daarom precies weten wat er gebeurd is.
De advocaat zegt dat tegen de NOS in reactie op het besluit van de Rotterdamse korpsleiding om de tien agenten die betrokken waren bij de arrestatie van de Pool Mateusz voorlopig bureaudiensten te laten draaien. De maatregel volgt op de conclusie van de Rijksrecherche dat het optreden van de politie een rol heeft gespeeld in het overlijden van de verwarde man.
De agenten moeten in de luwte blijven zolang het onderzoek van de Rijksrecherche en het Openbaar Ministerie loopt, zegt Fred Westerbeke, de baas van de Rotterdamse politie.
Korver denkt dat het bijna niet anders kan dan dat de tien agenten voor of na de taser geweld gebruikt hebben, waardoor de man overleden is. De Pool was volgens de advocaat gezond van lijf en leden, ondanks dat hij in verwarde toestand verkeerde toen hij werd getaserd.
Hij wil weten of het geweld toegepast had mogen worden. Daarom zoekt hij beelden van voor en na de taseractie, zodat hij kan beoordelen wat er nu precies gebeurd is.
Er waren tijdens de arrestatie van Mateusz veel mensen op straat, van wie een aantal de gebeurtenissen in Kralingen met hun smartphone heeft gefilmd. Deze mensen hebben zich nog niet gemeld, en Korver hoopt dat ze dat alsnog doen.
Tien agenten tegen één verwarde man: waarom?
Waarom de agenten met zijn tienen op Mateusz afgingen terwijl hij in verwarde toestand lawaai maakte ergens halverwege de 's-Gravenweg in Kralingen, weet politiechef Westerbeke niet. "De Rijksrecherche en het OM doen een degelijk en onafhankelijk feitenonderzoek. Daaruit moet blijken wat er gebeurd is."
Deed de taser het niet? En als hij het niet deed, waarom deed hij het dan niet?'
Dat de agenten geweld hadden gebruikt tegen de verwarde man had het OM al gecommuniceerd, zegt Westerbeke.
Maar waarom ze dat dan gedaan hebben, kan Westerbeke zonder de nog op te leveren resultaten van dat onderzoek ook niet verklaren. "Deed de taser het niet? En als hij het niet deed, waarom deed hij het dan niet?" Deze en andere vragen moeten volgens hem beantwoord worden.
De vraag of de taser uit het wapenarsenaal van de politie moet nu het 32-jarige slachtoffer na het gebruik ervan is overleden, wil Westerbeke niet meteen aan de orde stellen.
Het stroomstootwapen is volgens hem een belangrijk wapen dat agenten gebruiken om 'lastige situaties' te beteugelen. Volgens hem komen zulke situaties zoals op 9 juni op de 's-Gravenweg een paar keer per dag voor. Met andere woorden: de taser is hard nodig.