VERKEER

Wie als een verkeershufter blijft rondrijden, krijgt een steeds hogere boete en een gebiedsverbod

Een auto die over de Meent scheurt in het centrum van Rotterdam
Een auto die over de Meent scheurt in het centrum van Rotterdam © Rijnmond
Rotterdam scherpt de maatregelen tegen verkeersaso's aan. Er komen onder meer extra flitspalen langs drukke invalswegen, gebiedsverboden voor verkeershufters en steeds hogere boetes voor diegenen die in de fout blijven gaan. En er worden schermen geplaatst die een bestuurder laten zien dat zijn voertuig teveel herrie maakt en hoe hoog de bijbehorende bekeuring is.
Volgens de gemeente heeft de helft van de Rotterdammers last van verkeershufters. Denk aan bestuurders die onnodig cruisen, agressief hard optrekken, onnodig toeteren, met knallende uitlaten rijden, keiharde muziek afspelen en een grote mond geven aan iedereen die ze aanspreekt op hun gedrag.
Vooral bewoners in het centrum hebben ermee te maken. Het gaat vooral om straten in de populaire uitgaansgebieden als de Witte de Witstraat en de Meent.
Sinds 2021 worden in de weekenden van de zomermaanden bij zeven van dit soort hotspots drempels of wegversmallingen geplaatst en zijn er parkeerplaatsen of kades afgezet, die soms ook niet te gebruiken zijn.
Vanaf dit jaar zijn vijf hotspots van juni tot oktober vanaf donderdag het hele weekend afgesloten. Het gaat om de eerder genoemde Meent en Witte de Witstraat, plus de Karel Doormanstraat, de Kruiskade en de Aert van Nesstraat.
Onder de noemer 'De Rotterdamse Verkeersaso Aanpak' presenteerde de gemeente vrijdag deze een een reeks andere nieuwe maatregelen.
Verkeershufters worden vanaf nu het hele jaar door aangepakt, en dus niet alleen maar in de zomer. In de warmste maanden van het jaar worden de maatregelen wel geïntensiveerd.
Een greep uit de maatregelen: Rotterdam wil extra flitspalen, zowel vaste als mobiele. De pakkans moet omhoog. Er komen gebiedsverboden. Boa's die gaan helpen met de handhaving en verkeersboetes en dwangsommen mogen uitschrijven.
Elektronische schermen die een passerende lawaaiige bestuurder meteen laten zien hoe hoog de boete is die hij kan krijgen is een landelijke primeur volgens de gemeente. En Rotterdam blijft investeren in de ontwikkeling van een 'geluidsflitser'.
Volgens Rotterdam zijn verkeershufters overwegend mannen jonger dan 30 jaar. De gemeente onderscheidt vier soorten aso's: 1) Vermogende mannen/influencers die graag opvallen in de stad; 2) Automobilisten die een patserbak huren om die vervolgens te showen; 3) Jonge, onervaren besturders die met snel verdiende geldbedragen in sportieve auto's rondrijden en -cruisen, en ten slotte: 4) Autotuners die zich verzamelen met hun opgepimpte voertuigen.

'Dit claxonneren is asociaal'

Centrumbewoner Isabel deed in het verleden tegen Rijnmond haar beklag over het asociale gedrag van sommige automobilisten. "Ze willen laten zien dat ze in een dikke wagen rijden. De terrasjes zijn open, dus ze kunnen zichzelf laten zien. Ik maakte zelf de keuze om in het centrum te gaan wonen, maar dit claxonneren is asociaal."
Maar ook op andere plekken in de stad ergeren bewoners zich groen en geel aan verkeersasocialen die al dan niet met gehuurde patserbakken halve straatraces houden, bijvoorbeeld op de Kop van Zuid. Het gebied wordt gezien als een racebaan door het ontbreken van verkeerslichten en zebrapaden.
Voor de bewoners in de omringende flats zijn de ronkende wagens een doorn in het oog. "Het is een wonder dat er nog geen doden zijn gevallen, zó gevaarlijk is de situatie", vertelde bewoner Tom twee jaar geleden aan Rijnmond.

Boetes worden steeds hoger

De boete voor onnodige geluidsoverlast werkt niet altijd afschrikwekkend genoeg, zo constateert de gemeente. Een verkeersaso die op heterdaad wordt betrapt met keiharde muziek uit zijn auto of een knallende uitlaat, krijgt per keer een standaardboete van 280 euro, ongeacht hoe vaak hij daarvoor op de bon geslingerd wordt. Rotterdam wil dat de landelijke overheid het standaard-boetebedrag van 280 euro fors verhoogt, en neemt zelf een paar extra maatregelen.
Een daarvan is het verhogen van de standaardboete met een eigen toeslag, een zogeheten last onder dwangsom. Die kan vanaf nu door een boa worden opgelegd aan mensen die blijven doorgaan met asociaal verkeersgedrag.
Die dwangsom begint bij 500 euro, en kan oplopen tot 3.000 euro. Per keer dat iemand zich schuldig maakt aan verkeershufteriggedrag, wordt de gemeentelijke boete met vele honderden euro's verhoogd.
Daarbij blijft het niet: hardnekkige verkeershufters. kunnen ook een gebiedsverbod krijgen. Ze zijn dan een tijdje niet welkom in bepaalde wijken of straten.