nieuws

Heijplaat nu rijksbeschermd stadsgezicht

Een groot deel van Heijplaat is aangewezen als beschermd stadsgezicht. Volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen gaat het om belangwekkend cultureel erfgoed, dat een belangrijk verhaal vertelt binnen de maritieme en industriële geschiedenis van Rotterdam.
Ruim honderd jaar geleden werd opdracht gegeven tuindorp Heijplaat aan te leggen als woonwijk voor werknemers van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM). Later kwam daar het Quarantainestation Heijplaat bij voor zeelieden met besmettelijke ziekten. Aan de oever van de rivier is een zandstrandje.
In Heijplaat wordt verheugd gereageerd op het nieuws. Voorvechter van het eerste uur Nico Prins zegt de erkenning verdiend te vinden. "Heijplaat is een heel bijzonder stukje binnen Rotterdam. De cultuur-historische waarde is waanzinnig."
Nu het een beschermd stadsgezicht is wordt er alles aan gedaan om het historische karakter te behouden. Dat heeft onder meer invloed op bouwactiviteiten en vergunningen. Begin jaren negentig leek Heijplaat te worden gesloopt. Prins: "Dit is een erkenning voor de actievoerders van toen. En de zekerheid dat dat definitief nooit meer zal gebeuren."
Prins wilde al meer dan tien jaar de status van beschermd stadsgezicht voor Heijplaat. Dat het zolang duurde kwam doordat betrokken organisaties als havenbedrijf, deelgemeente en gemeente niet goed op één lijn zaten. Dat had uiteindelijk gelukt is noemt hij een overwinning. "Hier ga ik vanavond zeker een borrel op nemen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl