BRAND

Knuffels en tranen: Laura ziet 'grootste creatieve smeltkroes' in vlammen opgaan

Laura Rosen zag het werk van vijftig ondernemers in de vlammen verdwijnen
Laura Rosen zag het werk van vijftig ondernemers in de vlammen verdwijnen © MediaTV/Rijnmond
Vijftig creatieve ondernemers hebben woensdagochtend bij de brand in het Keilewerf 1-gebouw hun levenswerk verloren zien gaan. Van muziekinstrumenten en werkbouwmachines, tot kunst en handgemaakte meubels. Alles is in rook opgegaan. "Er is zoveel kapitaal verloren gegaan, maar ook zoveel immaterieels." Er is inmiddels een crowdfunding opgestart voor de getroffen ondernemers.
"Ik was gewoon thuis toen ik om kwart over zeven werd gebeld door de overburen", vertelt Laura Rosen Jacobson, een van de drie oprichters van Buurman, het grootste bedrijf van de Keilewerf 1. "Ik vond het al gek, want ik had hen al twee jaar niet gesproken. Toen ik opnam, hoorde ik: 'De hele loods staat in de fik.' Ik voelde niets anders dan ongeloof."
Laura had nog hoop. De brand woedde namelijk eerst alleen in het rechterdeel van het pand. "Maar in een paar minuten was de brand al overgeslagen naar de rest van het gebouw. Geen idee hoe de brand ontstaan is, maar het was echt in een paar minuten gebeurd." Het valt even stil. "Ik ben net m'n bedrijf verloren. Alles is weg."
Bij Buurman wordt tweedehands hout bewerkt. "We hadden – want ja, nu moet ik in de verleden tijd praten – allerlei materialen van onder andere Boijmans Van Beuningen en andere musea in de stad, Ikea en Stadshout. We hebben een team van vijftien man, maar die hebben nu allemaal geen werk meer. Wij werken met onze handen en kunnen niet thuis werken."
Met Laura verliezen nog tientallen ondernemers hun bedrijf. In totaal zijn vijftig bedrijven gevestigd in de loods. "Allemaal bedrijven die dit financieel niet kunnen dragen", vertelt ze. "Zonder een crowdfunding gaan gewoon vijftig van de meest creatieve ondernemingen van Rotterdam failliet."

Heel erg failliet

Een van die ondernemingen is AlexZaagt van Alexander Schoneveld: "Ik ben ongeveer 100.000 euro lichter sinds vanochtend. Ik ben nog volledig ondersteboven van alles." Alexander is een van de weinigen die de brand van dichtbij kon zien.
"Ik werd m'n nest uit gebeld door mijn werkplaatscollega Jorn, die de brand als een van de eersten zag. Meteen sprong ik in de auto en ben ik bij het politiebureau in de buurt van de brand naar binnen gerend. Ik heb gebluft dat ik deeleigenaar van het pand ben. Ik moest het gewoon met mijn eigen ogen zien. Door de politie ben ik geëscorteerd naar de brand. Ik kan niet anders zeggen dan dat alles in een kwartier van een grote loods naar een krater is gegaan."
Alexander Schoneveld van AlexZaagt
Alexander Schoneveld van AlexZaagt © AlexZaagt
Terwijl hij zijn levenswerk in vlammen op ziet gaan, wordt hij overweldigd door emotie. "Ik was in tranen en aan het schreeuwen. Ik ben nergens voor verzekerd. Omdat dit pand op de slooplijst van de gemeente stond, konden we ons niet verzekeren. Ik ben nu heel erg failliet."

Community

Lamgeslagen verzamelen de ondernemers zich bij evenementenlocatie Oase, waar ze opgevangen worden met een kop koffie en troostende woorden. "Er wordt hier veel geknuffeld en gehuild. Af en toe wordt er een grapje gemaakt. Het is hier net een begrafenis", vertelt Laura.
Volgens Laura en Alexander zijn alle ondernemers niet alleen buren van elkaar, maar is sinds de oprichting van de loods in 2014 een soort community ontstaan. "Het is net een dorp. Er is zoveel opgebouwd op deze plek. Iedereen moet het nog laten bezinken. Alle machines, materialen en gereedschap zijn in vlammen opgegaan. Alles waar iedereen zijn ziel en zaligheid in heeft gestoken is weg."
De ondernemers willen dat er een nieuwe plek voor hen komt. "Het pand was natuurlijk altijd al tijdelijk, maar nu hebben we een nieuwe fysieke werkplek nodig. We kunnen niet thuis werken. Ik wil een publieke oproep doen aan de gemeente Rotterdam om actief mee te helpen en te zoeken aan oplossingen", zegt Alexander.

Creatieve smeltkroes

Hij doelt op de vele projecten die ondernemers van de Keilewerf voor de gemeente hebben gedaan. "Ik alleen al heb anderhalve ton aan projecten voor de gemeente gedraaid in de afgelopen jaren. De gemeente en de mensen in de stad hebben waanzinnig kunnen profiteren van ons. We betaalden weinig huur, dus konden we ook de laagste offertes bieden."
Alexander heeft onder andere een bijdrage geleverd aan de meubels van restaurant By Jarmusch en Biergarten. "Het is ironisch dat hoe moeilijk de gemeente is geweest om ons te laten zitten in dit slooppand, zoveel heeft de gemeente geprofiteerd van onze creativiteit."
"Er is zoveel kapitaal verloren gegaan, maar ook zoveel immaterieels", vertelt Laura. "Het feit dat dit bestond: de grootste creatieve smeltkroes van Rotterdam. Dat is niet te vervangen. Rotterdam heeft veel te danken aan deze loods."

Crowdfunding

Er is inmiddels een crowdfunding opgezet voor de getroffen ondernemers. Streefbedrag is 500 duizend euro. Halverwege de middag - een paar uur na de start - staat de teller op 60 duizend euro.