nieuws

'Toch nieuwbouw bij hoogspanningslijn ondanks risico op kanker'

In Sliedrecht en Papendrecht worden ondanks risico's toch woningen gebouwd in de buurt van hoogspanningsmasten. Het gaat in deze gemeenten om tientallen nieuwe woningen.
Ook de Rotterdamse wijk Nesselande zou mogelijk in de gevarenzone liggen, meldt RTL Nieuws na onderzoek in samenwerking met de Geodienst van de Rijksuniversiteit Groningen.
Vanwege een mogelijk verhoogd risico voor kinderen om kanker te krijgen adviseren de Gezondheidsraad en de rijksoverheid al sinds 2005 om nieuwbouw in de buurt van hoogspanningslijnen waar mogelijk te vermijden.
Ook nieuw onderzoek van de Gezondheidsraad wees onlangs uit dat kinderen die in de buurt van bovengrondse elektriciteitslijnen wonen, mogelijk een één tot twee maal hogere kans hebben om leukemie te krijgen dan andere kinderen.

Risico's


De gemeente Sliedrecht zegt dat het plan al gereduceerd is ten opzichte van de oorspronkelijk geplande vijfhonderd woningen.
"We hebben de risico's van wonen onder hoogspanningsleidingen meegenomen in het bestemmingsplan en we hebben de ontwikkelaar meegegeven dat open communicatie over de risico's van wonen onder hoogspanningsleidingen noodzakelijk is", aldus de verklaring van Sliedrecht.
In Papendrecht heeft de helft van de kopers van de circa twintig bewoners alsnog van de koop afgezien nadat bleek dat de risico's groter waren dan gedacht. Wie de woning wel koopt, moet een clausule ondertekenen. Daarin staat dat mogelijke kopers altijd geïnformeerd moeten worden.

Toename


Volgens de gemeente zouden de woningen eerst buiten de norm van 0,4 microTesla zitten. Inmiddels blijkt uit prognoses van netbeheerder TenneT dat de woningen vanaf 2025 mogelijk wel binnen de onveilige norm zitten.
De netbeheerder verwacht dat er meer stroom afgenomen zal worden en dus dat er meer elektriciteit door de kabels zal gaan. Daardoor zal de norm mogelijk overschreden worden.
TenneT onderzoekt nog of maatregelen genomen kunnen worden.
Bent u een van de gedupeerden of woont u naast een hoogspanningsmast? Mail nieuws@rijnmond.nl.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl