nieuws

Bedrijven uit de regio lijden onder vliegverbod

bloemen.jpg
bloemen.jpg
ROTTERDAM - Voor veel bedrijven in onze regio die van de import en export afhankelijk zijn, leidt het vliegverbod inmiddels tot grote problemen.
Hoeveel geld er sinds afgelopen donderdag precies verloren is gegaan is vooralsnog onduidelijk, maar bedrijven die producten door de lucht moeten importeren, zijn in elk geval de dupe. Zoals rozenkweker Herburg Roses uit Bleiswijk. Volgens medewerker Harm Ammerlaan loopt het bedrijf dagelijks anderhalf tot twee miljoen euro mis omdat ze hun rozen uit Ethiopië niet kunnen invliegen.
Ook Van Vugt Kruiden uit Ridderkerk mist een deel van het assortiment. De basilicum en bieslook worden uit Kenia, Egypte en Israel geïmporteerd, maar door de aswolk kunnen de kruiden niet naar Nederland komen. Van Vugt Kruiden moet de komende dagen noodgedwongen nee verkopen aan supermarkten en horecaondernemingen.
De schade voor de bedrijven niet door de verzekeraars gedekt. Het uitbreken van een vulkaan valt volgens de ondernemers onder ‘overmacht’, waardoor ze hun verlies moeten nemen.
Kijk hieronder naar een verslag: