AUTO

Gekte bij de pomp door verhoging brandstofprijzen: ‘Ik sta hier al bijna 25 minuten’

Mensen gooien snel nog hun tank vol voor een lagere prijs.
Mensen gooien snel nog hun tank vol voor een lagere prijs. © Rijnmond
Vanaf deze zaterdag stijgen de brandstofprijzen in Nederland. De aangekondigde verhoging leidt tot veel drukte bij tankstations. Deze mensen willen nog even snel hun tank volgooien nu de lage prijzen er nog zijn. Bij tankstation Berkman in Spijkenisse stond al vroeg in de ochtend een rij tot ver op de doorgaande weg.
“De een na de ander komt hier aanrijden”, vertelt Rijnmond-verslaggever Maikel Coomans om 08.30 uur vanuit Spijkenisse. Pompmanager Joke de Bruin is de drukte ondertussen wel gewend: “Het is eigenlijk de hele week al gekkenhuis. Ik heb gisteren ruim 22 duizend liter verkocht, normaal gesproken is het rond de 13 duizend liter. Vandaag verwacht ik nog meer te verkopen. Voor de klanten verschilt het vijf euro op een tank heb ik gehoord.”
Vanwege de olieboycot op Rusland vorig jaar schoten de olieprijzen omhoog. Deze enorme prijzen waren de aanleiding voor een tijdelijke korting op de accijns op benzine. Vanaf 1 juli is het gedaan met die korting en zullen de prijzen dus weer hoger worden. De adviesprijs van een liter benzine zal stijgen met 13,8 cent, richting de 2,15 euro per liter. Diesel zal met 9,9 cent per liter stijgen en lpg met 6 cent. De terugkeer van de accijns betekent ook een terugkeer van de 21% btw op accijns. Dit zal nog een paar cent toevoegen aan de prijs van brandstof.

‘Bijna 25 minuten’

De vier pompjes op het tankstation in Spijkenisse kunnen de drukte maar amper aan: “Ik sta hier nu bijna 25 minuten”, vertelt een mevrouw vanuit de lange rij auto’s. “Ik vind het wel lastig. Alsmaar die stijgende belasting op benzine. Ik heb de auto heel hard nodig dus vandaar dat ik in de rij sta. Dat scheelt weer geld.”
Ook is er een aantal mensen in de lange rij in Spijkenisse die puur toevallig vandaag gingen tanken. Zo vertelt een andere vrouw die staat te wachten op haar beurt: “Ik sta nu tien minuten in de rij. De tank was leeg dus ik moet wel.” Ook met de hogere prijzen zal ze evenveel blijven tanken: “Je hebt het maar te accepteren, tanken moet ik toch."
Mensen gooien snel nog hun tank vol voor een lagere prijs in Spijkenisse, vanaf 1 juli zal de prijs van brandstof een stuk hoger zijn
Mensen gooien snel nog hun tank vol voor een lagere prijs in Spijkenisse, vanaf 1 juli zal de prijs van brandstof een stuk hoger zijn © Rijnmond

Zoeken naar de goedkoopste

Hoewel de prijs dus vanaf morgen bij alle tankstations zal stijgen, is er veel verschil in prijs tussen de stations. Via de 'Brandstof-zoeker' is te zien waar je voordelig de tank weer kan volgooien. Voor de allergoedkoopste benzine en diesel in de regio moet je naar Tango in Capelle aan den IJssel. Hier is, vóór de stijging van morgen, de prijs van benzine 1,749 euro per liter en de prijs van diesel 1,469 euro. Wat niet aan te raden is: tanken bij BP Ziedewij in Barendrecht. Hier wordt per 30 juni 1,909 euro per liter benzine afgerekend en 1,629 euro per liter diesel.
Welk pompstation je ook kiest, volgens de ANWB is de dag en het tijdstip van het tanken ook van belang: “Maandag blijkt de duurste dag te zijn om te tanken, omdat de pompstations dan minder korting geven. Zaterdag is een goede dag, dan stunten veel ketens met brandstofprijzen. Soms verschillen de prijzen zelfs per dagdeel: Zo is tanken in de ochtend vaak duurder dan tanken in de avond.”
Wat te doen om zo goedkoop mogelijk te tanken? In onderstaand artikel staan de eenvoudigste tips en adviezen op een rij.

Kwaliteitsnorm

Bij grote prijsverschillen tussen tankstations kan je jezelf afvragen of er dan ook verschil is in de kwaliteit van de brandstof. De ANWB zegt er het volgende over: “In de basis gebruiken alle merken dezelfde brandstof. Want alle aanbieders van zowel de bekende brandstofmerken als die van onbemande tankstations en witte pompen halen hun brandstof uit dezelfde regionale depots. En die brandstof moet voldoen aan een minimale Europese kwaliteitsnorm.”
Helemaal zonder verschil is de brandstof niet volgens de ANWB: “Per regio kan er wel een klein verschil zijn omdat de brandstof uit een depot in het oosten uit een ander deel van de markt kan komen dan die uit een depot in het westen. Verder voegt ieder merk zijn eigen additieven toe aan de brandstof, zodat daar kleine verschillen in kwaliteit kunnen optreden. Deze verschillen zijn echter nauwelijks merkbaar voor de bestuurder.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl