GEZONDHEID
Rotterdamse huisarts: 'Zorgverzekeraars stellen geld boven mensen'

Het is een donderdagmiddag als de Rotterdamse huisarts Ingrid den Boer een baby van 14 maanden binnen krijgt. Het armpje is ernstig verbrand, nadat het kind aan het snoer van een waterkoker had getrokken en kokend water over zich heen kreeg. Eenmaal bij de huisarts, blijkt het verbinden van de wond nog niet zo makkelijk. Niet omdat Den Boer geen verbandjes kan aanleggen, maar omdat de zorgverzekeraar het meest geschikte verband voor de baby pas na 24 uur kan leveren.
Het is de huisarts een doorn in het oog: de zorgverzekeraars die sinds 2006 de markt reguleren. "Ze willen alles zo goedkoop mogelijk inkopen. Maar daardoor stellen ze geld boven mensen. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ernst Kuipers, moet de overheid de zorg weer laten reguleren. Hij is ook arts. Die gekkigheid van de verzekeraars moet stoppen."
Twee opties
Terug naar de baby. Met een zware brandwond een dag wachten op het juiste verband via de verzekeraar is geen optie. De ouders hebben twee opties: of ze kopen het juiste verband direct bij een apotheek voor 25 euro om dat vervolgens door huisarts Den Boer aan te laten leggen. Of Den Boer plaatst direct een gratis vetgaasverband.
Kleine kanttekening: het gratis vetgaasverband hecht zich bij brandwonden aan de wond en moet ook nog eens één of twee keer per dag worden vervangen. Dat doet pijn en wanneer je het verband verwijdert, trek je de wond weer open. Het dure zogenoemde siliconenverband hecht zich niet aan de wond en kan makkelijk een paar dagen blijven zitten.
Den Boer moet de ouders van de baby dus voor de keuze stellen. "Ze kozen voor het siliconenverband", zegt Den Boer. "Ze zeiden: 'Wij zijn goede ouders'." Alleen financieel gezien is het niet de makkelijkste keuze. Het gezin heeft veel kinderen en ze hebben weinig te besteden. "Van 25 euro kunnen ze misschien wel drie dagen eten. Dit is een gezin met een inkomen op bijstandsniveau. Dat wil je niet op kosten jagen."

Zodra de ouders het verband gekocht hebben, moeten ze ermee terug naar Den Boer om het door haar aan te laten leggen. En als ze dan later het verband van de verzekeraar hebben ontvangen, mogen ze nog een keer langs bij de huisarts in Schiebroek. Die kan dan uitleggen hoe dat verband aangelegd moet worden, omdat niet alle verzekeraars met hetzelfde verband werken.
Goedkoop
Allemaal omdat verzekeraars goedkoop en centraal willen inkopen, zegt Den Boer. "Verzekeraars hebben allemaal een eigen, centrale apotheek. Daar kopen ze van één merk siliconenverband in. Je moet dan maar hopen dat het goed is."
Maar kan de huisarts dan zelf geen siliconenverband inkopen en de prijs doorberekenen aan de patiënt die met spoed geholpen wil worden? "Nee", zegt Den Boer. "Dat kan ook niet, want als huisarts mag je dat verband niet aan je patiënten verkopen."
"Deze situatie komt elke maand wel één of twee keer voor", zegt Den Boer. En dit is slechts één van de uitdagingen: "We hebben er ook last van bij de levering van andere producten zoals katheters voor terminale patiënten." Alleen maar omdat de zorgverzekeraars sinds 2006 de markt regulieren, verzucht de huisarts, die vindt dat geld boven mensen wordt gesteld door de verzekeraars.