NIEUWS
Einde aan woekerhuren in Carnisse: ‘Mevrouw, wat moet ik nu doen dan?’

Huurders in Carnisse geloven hun oren niet als ze horen dat hun huren omlaag gaan. Ze zijn blij dat de gemeente eindelijk huurverlagingen gaat afdwingen bij huisjesmelkers. Want zelf durven ze het (vaak) niet.
Beneden bij de portiek werkt de bel niet. Ook dit keer niet. Kapotte deurbellen, geen naambordjes en slecht onderhouden portieken zijn niet ongewoon in Carnisse. Zo tref ik het regelmatig aan als ik als verslaggever fietsend op onderzoek ga in deze wijk in Rotterdam-Zuid. Het is een wijk van heel veel portiekflats van drie hoog met kleine appartementen van 45 tot 55 vierkante meter. Ze zijn gebouwd in de jaren '40 en vaak matig geïsoleerd. Alleen al vanwege de grootte zouden ze verhuurd moeten worden voor sociale huurprijzen, dat is wettelijk verplicht.
Bijna geef ik het op tot ik ontdek dat de portiekdeur niet volledig in het slot zit en even later sta ik boven op de derde etage en klop op de deur. De jonge Poolse Olivia - niet haar echte naam - doet open. Ik zeg wie ik ben, leg uit dat ik onderzoek doe naar huurprijzen in haar wijk en wil haar huurprijs weten.

Honderden euro's te veel
Ze reageert vriendelijk en vertelt dat ze 1045 euro aan kale huur kwijt is. “Heel veel geld”, zegt ze er gelijk bij. Haar Nederlands is nog niet zo goed. Ik moet rustig praten, zodat ze het goed kan volgen. Ook maak ik gebruik van een online vertaaldienst op mijn smartphone.
“Zullen we jouw huisadres invoeren op de huurprijscalculator?”, vraag ik Olivia. Hetzelfde doe ik bij alle andere huurders die ik spreek. Vrijwel allemaal zijn ze niet bekend met deze handige rekentool van de gemeente Rotterdam en bijna allemaal kijken ze met grote verbazing naar de uitkomst.
Zo ook Olivia. Met grote ogen en overrompeld stamelt ze: “Wow. Dit is gek.” De huurprijscalculator geeft namelijk aan dat haar maximale huurprijs niet meer dan 645 euro zou mogen zijn. Ze betaalt dus 400 euro teveel.

Hoge huren voor kapotte deurbellen
En dan te bedenken dat de boel niet eens goed werkt. Niet alleen de deurbel beneden is kapot, ook het knopje boven om de portiekdeur beneden te ontgrendelen, werkt niet. Deze defecten zijn al zo vanaf het begin dat ze het appartement huurt. Voor die riante prijs van 1045 euro verwacht je meer service en onderhoud, denk ik.
Ook moet Olivia hard werken om alle eindjes aan elkaar te knopen. Ze werkt vijf dagen in een afhaalrestaurant. “Ik kan niets extra’s doen, niets anders dan de boodschappen. Soms lukt dat niet eens.” Ze woont noodgedwongen nog samen met haar ex-man en hun kindje. Alleen zou ze het helemaal niet redden.
Excessen
Olivia is niet uniek in Carnisse. De wijk zit vol mensen met een klein inkomen die extreem hoge woonlasten betalen voor vaak kleine en slecht onderhouden woningen. Huisbazen vragen niet een béétje te veel, maar veel te veel.
Ze profiteren van de krapte op de woningmarkt en van huurders die de regels niet goed kennen. Dat zijn veelal arbeidsmigranten, maar ook Nederlandse huurders. Ze zijn blij met een dak boven het hoofd en realiseren zich niet dat er regels zijn voor het bepalen van de huurprijs. “Hoge huren is overal zo, mevrouw.”
Vanaf 1 januari 2024 is het over en uit met dit soort praktijken. Dan worden particuliere huisbazen in Carnisse verplicht om zich aan de maximale huurprijzen volgens een officiële puntentelling te houden. Doen ze dat niet, dan volgen er boetes.
Door de nieuwe Wet goed verhuurderschap kan de gemeente Rotterdam in deze wijk, waar de excessen het grootst zijn, een verplichte verhuurvergunning invoeren voor alle particuliere huisbazen van zelfstandige woningen.
In deze video wordt de aanpak van hoge huren in Carnisse uitgelegd:
De aanpak van hoge huren in Carnisse uitgelegd
Carnisse is een wijk van ruim 6.000 huizen. De helft is in handen van particuliere vastgoedinvesteerders. De meeste huisbazen bezitten een paar pandjes in Carnisse. Er zijn een paar grote eigenaren die tientallen panden verhuren. De kleine particuliere huisbazen regelen vaak zelf de verhuur. Bij de ‘grotere jongens’ gaat het via een verhuurmakelaar en beheerbedrijf.
Wat moet ik nu doen?
“Mevrouw, wat moet ik nu doen dan?”, vraagt een andere Poolse huurder me. “Rustig afwachten” is mijn advies. “En in de gaten houden of je huisbaas vóór het einde van het jaar een huurverlaging aankondigt. Gebeurt dat niet, dan een melding maken bij het Huurteam.”
De gemeente gaat controleren of huisbazen zich aan de afspraken houden. De huurprijscalculator wordt het controlemiddel.
De huurders die ik spreek, zijn blij met de aanpak van de gemeente. “Het zou fijn zijn als ze zich aan de regels gaan houden. Dit is niet eerlijk.” En een andere huurder: “Ik hoop dat meneer de juiste prijs gaat rekenen.”
Huurverlaging? 'Waarschijnlijk wel ja'
De meeste huurders durven niet vooruit te lopen op de zaken. Eentje trekt wel de stoute schoenen aan en belt zijn huisbaas. Dat is een grote speler in Carnisse. Hij heeft zelf vastgoed en beheert panden van andere beleggers.
Zo klinkt het telefoontje:
Huurder X: “Als ik mijn woning naast de huurprijscalculator leg, dan zou dat 200 euro in de maand gaan schelen. Ik ben benieuwd wat jullie als verhuurder gaan doen?”
Medewerker huisbaas: “Ik heb er iets van gehoord. Ik zet u even in de wacht.”
Na een tijdje vervolgt de medewerker: “Het klopt wat u zegt, alleen is dat vanuit de gemeente naar ons nog niet gecommuniceerd. Als het zover is, dan gaan wij dat doen. We zullen wel moeten, want wij houden ons aan de regels die ons opgelegd worden.”
Huurder X: Dus als ik het goed begrijp, dan zal ik wellicht een brief krijgen dat jullie een huurverlaging gaan indienen?”
Medewerker huisbaas: “Waarschijnlijk wel ja.”
In deze video zie je hoe eenvoudig de huurprijscalculator werkt:
Zo werkt de huurprijscalculator
Rijnmond doet onderzoek naar misstanden op de huurmarkt. Wil je reageren, heb je een suggestie of een vraag? Mail: marion.keete@rijnmond.nl Er wordt zorgvuldig en in vertrouwen omgegaan met de gedeelde informatie.