Stoel uit de middeleeuwen gevonden in Schiedam

In Schiedam is de oudste stoel van Nederland opgegraven. Het gaat om een zetel uit de twaalfde eeuw. Het meubelstuk werd vrijdagmiddag onthuld in de Grote Kerk van Vlaardingen.

De stoel werd gevonden tijdens opgravingen in 2013 langs de Delftse Schie in Schiedam in een eeuwenoude dijklaag. Daar stond een kapel van rond het jaar 1000. Waarschijnlijk was de zetel van een hooggeplaatste persoon, zoals een graaf of abt, want gewone mensen hadden toen geen stoelen.

Afgedankt


Volgens onderzoekers wijst alles erop dat de stoel na vele jaren gebruik werd afgedankt en ergens in een hoekje is weggezet. "Mogelijk moest de dijk in de late twaalfde eeuw plotseling verzwaard worden, misschien omdat er acute watersnood dreigde. De onderste laag van de dijkversteviging zag eruit alsof mensen zo snel mogelijk puin en oude spullen uit een opslagruimte tegen de dijk aan wierpen."

Replica


De onthulling van de archeologische vondst stond staat in het teken van 1000 jaar Slag bij Vlaardingen. Er wordt ook een replica van de stoel gemaakt. Die komt volgende week naast het origineel te staan in het Museum Vlaardingen, zodat mensen er ook in kunnen gaan zitten.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: