nieuws

Rotterdams jongetje van vijf belt 112

112jongetje.jpg
112jongetje.jpg
ROTTERDAM - De vijfjarige Kosta Pappaioannou uit Rotterdam-Nesselande krijgt een pluim van de politie. Hij belde 112 toen zijn moeder flauwviel en zorgde zo dat er meteen hulp kwam.
Kosta was vrijdagmiddag met zijn moeder alleen thuis. Zij had hem uit school gehaald en ze zaten samen een boterhammetje te eten. "Toen mama wat te drinken wou pakken, ging het mis", zegt Kosta. "Mama was gevallen."

Ziekte van Ménière

Zijn moeder Helena van Boggelen heeft de ziekte van Ménière, waardoor ze last kan hebben van evenwichtsstoornissen. In combinatie met een voorhoofdsholteontsteking zorgde dat er waarschijnlijk voor dat ze flauwviel. "Vorig jaar heb ik veel behandelingen ondergaan en ook Kosta's zusje is erg ziek geweest. Toen hebben we hem wel verteld dat hij 112 kon bellen als er iets was", zegt ze. "Maar ik had nooit verwacht dat hij het ook zou doen, zeker als hij in paniek was."
Toch was dat precies wat Kosta deed: hij belde 112. Daar krijgen ze wel vaker kleine kinderen aan de telefoon. En vaak gaat het dan om kinderen die stiekem met de telefoon spelen. Maar bij Kosta hadden ze al snel in de gaten dat het menens was. "Mijn collega kreeg een huilend jongetje aan de lijn", zegt José Michels van de politie Rotterdam Rijnmond. "Hij vertelde haar dat zijn moeder was gevallen. Toen heeft ze hem doorverbonden naar mij; ik heb meteen de politie en een ambulance gestuurd."
Ondertussen praatte José met Kosta, om uit te vinden wat er precies aan de hand was. "Er kan in zo'n geval natuurlijk sprake zijn van een misdrijf. Er kunnen nog overvallers in huis zijn. Kosta vertelde dat hij alleen was met zijn moeder. Ik heb hem gevraagd of de voordeur open kon, maar hij zei dat die op slot was. Toen heeft hij de achterdeur opengedaan, zodat de hulpverleners meteen naar binnen konden."

Grote pluim

Ze is vol lof over de handelwijze van het vijfjarige ventje. "Een grote pluim voor Kosta. Hij deed precies wat ik van hem vroeg en gaf heel goed antwoord op alle vragen. Het is heel bijzonder dat een kind van die leeftijd het hoofd zo koel houdt." Zijn vader en moeder zijn apetrots op Kosta. "Hij is de held van het weekend", zegt Ramon Pappaioannou.
Maandag krijgt Kosta met zijn vader, moeder en zusje een speciale ontvangst bij het politiemuseum in Rotterdam, waar José Michels van de meldkamer vrijwilliger is. "We gaan hem eens in flink in het zonnetje zetten", zegt ze. "Dat heeft Kosta wel verdiend." En Kosta? Die vindt dat geweldig. Want u raadt al wat hij later wil worden: politieagent.