nieuws

'Criminelen hebben contacten binnen bedrijven nodig'

© ANP / Victor Wollaert
Criminele organisaties hebben contacten binnen bedrijven nodig. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De universiteit deed onderzoek naar corruptie door medewerkers van rechtshandhavingsorganisaties
In een vorig jaar verschenen rapport leggen de onderzoekers een direct verband tussen de maatregelen die de laatste jaren in de Rotterdamse haven zijn genomen en de corruptie.
Dankzij risicoanalyse en verscherpt toezicht is de drempel voor criminaliteit in de haven aanzienlijk hoger komen te liggen.

Nieuwe methode keerzijde van succesvolle aanpak


De keerzijde van dit succes is dat criminelen steeds meer aangewezen zijn op contacten binnen het haventerrein om de drugs veilig te stellen en te verplaatsen. Dat kunnen douaniers zijn, maar ook andere personen werkzaam in de logistiek van het havenproces, stellen de onderzoekers.
'Als er mogelijk strafbare feiten zijn gepleegd worden deze overgedragen aan de daartoe bevoegde instantie.'
Douane
Dankzij deze contacten kunnen criminelen achterhalen waar containers staan, regelen dat ze niet door de douane worden gecontroleerd of de codes achterhalen die nodig zijn om de containers op te halen.

Ouderen


Uit onderzoek naar enkele corruptiegevallen komt een beeld naar voren van vooral de iets oudere douanier met een langere staat van dienst die voor criminelen interessant is. Leeftijd en werkervaring zijn een pre.
Het rapport bevestigt het lopende onderzoek Dobrovic, waarin meerdere, mogelijk corrupte, douaniers in beeld zijn. Zij zouden tegen betaling van veel geld bereid zijn mee te werken aan de invoer van drugs door criminelen.

Reactie


In een reactie zegt de douane maatregelen te nemen om medewerkers te beschermen. Er wordt actief opgetreden tegen niet integer handelen.
"De douane realiseert zich dat, ondanks alle inspanningen, de risico’s nooit volledig uit te sluiten zullen zijn. Als er mogelijk strafbare feiten zijn gepleegd worden deze overgedragen aan de daartoe bevoegde instantie."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl