Rotterdamse formatie zonder Leefbaar

In Rotterdam gaan formatiegesprekken beginnen met VVD, D66, GroenLinks, PvdA, CDA en ChristenUnie-SGP. Dat hebben informateurs Duisenberg en Rosenmöller zondag bekendgemaakt op een persconferentie in het Novotel.

Deze partijen zullen gesprekken starten over het vormen van een nieuw college. De partijen hebben gezamenlijk 23 zetels, de kleinst mogelijke meerderheid in de gemeenteraad van 45 zetels.

Dinsdag 5 juni ronden de informateurs hun opdracht af met dit eindadvies en met de aanbieding van het raamwerk. Een nog aan te stellen formateur zal de gesprekken gaan leiden. Het is nog niet duidelijk wanneer die aan zijn klus begint.

Opvallend is dat de grootste partij van de Rotterdamse raad, Leefbaar Rotterdam, geen onderdeel is van deze coalitie.

In het nieuwe college moeten tien wethouders komen. VVD, D66, GroenLinks en PvdA krijgen twee wethouders. CDA een wethouder en CU-SGP krijgt een deeltijdwethouder, van 0,4 fte.

Duwen en trekken


Vincent Karremans (VVD) zegt deze stap te hebben genomen om een compleet linkse coalitie te voorkomen. De VVD had Leefbaar Rotterdam er graag bij gehad, maar zag "na vele weken van duwen en trekken" dat er bij andere partijen niet genoeg animo was om daarmee een meerheidscoalitie te vormen.

D66 is "verheugd te melden dat de impasse dit weekend is doorbroken." De partij noemt het een "middenvariant omdat het partijen aan beide zijden van het politieke spectrum verbindt."

Milieuzone


Volgens Karremans is de milieuzone een van de ruilmiddelen geweest. "We gaan de milieuzone uitfaseren. Er zijn nog andere garanties die ik gekregen heb." De VVD wilde eerder niet zonder Leefbaar Rotterdam in een college, maar is na deze garanties toch overstag gegaan.

Said Kasmi bevestigt deze ruil: "We gaan aan een set van maatregelen werken die de milieuzone overbodig maken. Het is geven en nemen."

Mocht de formatie leiden tot een nieuw college, dan levert CU-SGP in haar 60-jarig bestaan voor het eerst in de geschiedenis een wethouder in Rotterdam.


Meer over dit onderwerp:
Nieuws Politiek010
Deel dit artikel: