nieuws

Ex van drugshandelaar:Ik vind het knap dat ik zijn naam nog uit mijn strot krijg

Rechtbank Rotterdam
Rechtbank Rotterdam © Tom van Vark
Justitie eist een werkstraf van 240 uur tegen een 45-jarige vrouw uit Bergschenhoek voor witwassen. Zij zou in totaal 460.000 euro aan drugsgeld hebben gekregen van haar ex-man, Dennis van den Berg.
Van den Berg is vorig jaar veroordeeld tot tien jaar cel voor drugshandel. In deze zaak was douanier Gerrit G. de hoofdverdachte.
De vrouw ontkent crimineel geld te hebben witgewassen. “Ik ben maar een stomme huismoeder die niets weet. Dennis zei altijd:’Jij bent huisvrouw, ik doe de rest.’” Na een korte aarzeling:”Ik vind het knap dat ik zijn naam nog uit mijn strot krijg.”

Drogeren


De verdachte schetste een zwaar leven dat zij met Dennis van den Berg achter de rug heeft en waarin zij niets te vertellen had. Snikkend: “Nu weet ik: hij drogeerde mij elke vrijdagavond. Ik ben eigenlijk verkracht. Hij hing camera’s op in huis om mij te controleren. Om te kijken of ik geen andere man ontmoette.”
De vrouw dacht dat Dennis een bedrijf had in zonnepanelen. “Hij zei altijd dat de zaken goed gingen. Hij was eigenlijk altijd weg. Later bleek dat hij een ander had. Mijn hele leven met hem is een leugen geweest.”
Advocaat De Leon benadrukte dat zijn cliënt in de maling is genomen door Van den Berg. “Ze is niet de meest snuggere. Ze zat klem, in de macht van Dennis.”

Dekmantel


Justitie heeft daar een ander beeld van. “Uit afgeluisterde gesprekken blijkt dat mevrouw wist dat het crimineel geld was. Ze heeft het over ‘zwart geld’ en ‘een dekmantel’. Verder horen we haar zeggen ‘dat Dennis de ballen verstand heeft van zonnepanelen.’ Dat ze van niets wist, is onaannemelijk.”
De rechter merkte maandag tijdens de strafzaak op dat er geen zonnepanelen op hun woning in Berkel en Rodenrijs zaten.
De 460.000 euro ging onder meer naar een BMW en naar de paardensport. Justitie:”Zij had een luxe leventje. Een celstraf is gepast, maar ik houd rekening met de persoonlijke situatie van mevrouw en dan vooral de zorg voor haar gehandicapte dochter. Daarom vraag ik een werkstraf.”
De rechter doet op 13 juli uitspraak. In Rotterdam passeren deze week meerdere verdachten de revue, die drugsgeld zouden hebben witgewassen. Morgen staat de huidige vrouw van Dennis van den Berg terecht.