nieuws

Oproep informateurs Rotterdam: Doorbreek de polarisatie

De Rotterdamse informateurs Pieter Duisenberg en Paul Rosenmöller hebben hun opdracht afgerond en boden burgemeester Aboutaleb dinsdagochtend hun eindrapport aan. Daarbij deden ze een opvallende oproep.
"Het moet ons van het hart", zei Rosenmöller. "Doorbreek de polarisatie, die is slecht voor de stad." De laatste 10 dagen zochten de informateurs naar een voorkeurscoalitie, dat was een zwaar proces.
"Het was trekken, duwen en sleuren. Er waren ook onaangename gesprekken. Mensen voelden zich onder druk gezet", zei Rosenmöller.
De informateurs zochten eerst lange tijd naar een coalitie met de grootste partij, Leefbaar Rotterdam, benadrukten ze. "Dat bleek niet haalbaar", zegt Duisenberg. Na een oproep aan alle partijen om te bewegen, vorige week, werd er gekozen voor de 'middenvariant'. "We hebben daarmee het muizengaatje gevonden", aldus Rosenmöller.
Er lagen toen twee combinaties op tafel, zeggen de informateurs. Een samenwerking van alle links-progressieve partijen, in totaal 25 zetels of de combinatie waar uiteindelijk voor gekozen is.
Later deze week gaat een formateur aan de slag om een coalitie te smeden met VVD, D66, GroenLinks, PvdA, CDA en CU-SGP. Deze combinatie werd eerder al door negen van de dertien partijen als voorkeur genoemd.
In het definitieve raamwerk, de blauwdruk aan plannen die de informateurs geschreven hebben zijn een aantal extra onderwerpen opgenomen: Zorg, onderwijs, cultuur en sport. Ook is er meer aandacht voor integratie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl