nieuws

Veel vragen bij familie van neergeschoten Syriër

De familie van de 26-jarige Syriër uit Schiedam die maandag overleed nadat hij was geraakt door politiekogels, heeft veel vragen bij zijn dood. Volgens de vader is de situatie door de politie-inzet onnodig geëscaleerd. Ook is de familie ongelukkig met het beeld dat is ontstaan over hun zoon, zegt advocaat Karen Kort van de familie.
De Syriër Yazan A. werd vorige week woensdag aan de Van den Tempelstraat in Schiedam neergeschoten nadat hij op het balkon stond te zwaaien met een voorwerp dat op een groot mes of een bijl geleken zou hebben.
In de consternatie raakte politiehond Robbie dusdanig gewond dat die het niet overleefde. De man zou "Allahu Akbar" ("God is groot") hebben geroepen. Deze tekst wordt uitgesproken aan het begin van een gebed dat moslims vijf keer per dag opzeggen, maar is ook bekend als strijdkreet van islamitische terroristen.

Escalatie


De politie besloot de flat binnen te vallen, nadat onderhandelaars vergeefs hadden geprobeerd om A. te kalmeren. Volgens zijn vader heeft het politieoptreden een averechts effect gehad.
Advocaat Kort zegt dat de vader zelf met zijn zoon wilde praten, maar dat de politie hem dat contact had verboden. Ze verzekerden hem dat het goed zou komen.
Hij heeft toen de sleutel van het huis gegeven. “Het spijt de vader heel erg dat hij niet serieuzer is genomen op dat moment”, zegt de advocaat.
Een poging van agenten om de man met de taser (stroomstootwapen) uit te schakelen, mislukte. De Syriër werd neergeschoten toen hij leden van het arrestatieteam aanviel. Hij raakte daarbij gewond in zijn buik en been.
De man woonde sinds 2017 in bij zijn vader en was bekend bij meerdere hulpinstanties. Hij zou psychische problemen hebben gehad. Volgens de Schiedamse burgemeester Cor Lamers was er die bewuste woensdag sprake van een psychose.

Terroristische motieven


De vader benadrukt dat zijn zoon geen terroristische motieven had. Kort: “Er lijkt nu een soort zweem van terroristische sympathieën omheen te hangen, maar hij was absoluut niet bezig met extremistische ideeën. Enkel dat hij Allahu Akhbar heeft geroepen is niet voldoende. Hij was psychisch ziek en dat is in de loop van de tijd erger geworden. Hij had te maken met stress door de asielprocedure, stress doordat zijn vrouw maar niet naar Nederland kwam, mogelijk verkeerde medicatie en ook onvoldoende hulp.”
Er zal nog onderzocht worden hoe het kon dat de hulpinstanties dit niet zagen aankomen. “Wij zien het als een keten waarin een aantal verkeerde beslissingen is genomen.”

Ziekenhuis


Ook de gang van zaken nadat de man in het ziekenhuis is opgenomen, baart de familie en de advocaat zorgen. Op de bewuste woensdag is de Syriër naar het Erasmus MC gebracht, waar hij direct werd geopereerd.
Vrijdag is hij overgebracht naar het penitentiair ziekenhuis, waar zijn toestand verslechterde. Hij is daarna weer teruggebracht naar het Erasmus MC.
“Niemand, ik niet, maar de familie ook niet, is geïnformeerd over zijn verslechterde toestand”, zegt Kort. “Pas maandagavond is de vader gebeld met de mededeling dat zijn zoon stervende was. Dat roept vragen op: wat is er gebeurd sinds vrijdagmiddag?”
De Rijksrecherche onderzoekt de dood van de Yazan A. Zijn familie overweegt vervolgstappen richting justitie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl