nieuws

Turkije haalt uit naar Aboutaleb om Pegida-barbecue bij moskee

Turkije heeft boos gereageerd op een geplande barbecue donderdag van anti-islamgroep Pegida bij een Rotterdamse moskee. Minister Ömer Çelik (Europese Zaken) reageerde teleurgesteld op het feit dat de Nederlandse autoriteiten geen stokje steken voor de "immorele'' actie, bericht het Turkse staatspersbureau Anadolu.
"Andere gemeenten in Nederland staan Pegida niet toe om tijdens de vastenperiode varkens te roosteren bij moskeeën'', zei de minister, die Pegida een "fascistische organisatie'' noemde.

Aboutaleb


"Maar Ahmed Aboutaleb, de Rotterdamse burgemeester van Marokkaanse afkomst, denkt dat deze activiteit van Pegida niet strijdig is met de wet. Wat een enorme tragedie.''
Çelik kondigde aan dat moslims in Rotterdam bloemen zullen leggen rond het gebedshuis "om een muur van liefde op te werpen tegen de geur van haat''. "Ze zullen iedereen eraan herinneren dat respectvol moet worden omgegaan met moskeeën, kerken en synagogen'', aldus de minister.

Kalm en waardig


Het bestuur van de moskee liet eerder weten zich zorgen te maken over de actie, maar wil zich niet laten provoceren. Ze roepen iedereen op om kalm en waardig te reageren.

Het moskeebestuur is vooral bang dat mensen van buiten de eigen gemeenschap op de actie af kunnen komen, waar ze geen controle op hebben. Die zorgen zijn ook gedeeld met de politie en gemeente.