nieuws

Club BLU mag van rechter weer open

De Rotterdamse uitgaansgelegenheid Club BLU mag weer open. De rechtbank heeft de eigenaar in het gelijk gesteld in het kort geding dat hij onlangs had aangespannen tegen de gemeente Rotterdam.
De club gaat niet direct weer open. De eigenaar wil eerst alle veiligheidsmaatregelen voor elkaar hebben.
De gemeente respecteert de uitspraak van de rechter en gaat in gesprek met de eigenaar.
Club BLU werd kort voor Kerstmis 2017 door burgemeester Aboutaleb gesloten. Hij deed dit na vier incidenten. Er werd een handgranaat neergelegd, een vuurwerkbom gegooid, kreten op het pand gekalkt en met een automatisch wapen op de deur geschoten.

Afpersen


Volgens de eigenaar van Club BLU gebeurde dit om hem af te persen. De acties zouden voortvloeien uit een incident in het pand aan de Alexanderlaan. Daarbij werd een personeelslid mishandeld. De gemeente erkende, dat de eigenaar van Club BLU niets te verwijten valt.
Burgemeester Aboutaleb wilde de club gesloten houden, omdat de veiligheid van de bezoekers niet kan worden gegarandeerd. De rechter wijst erop dat het politieonderzoek naar de afpersingen voorlopig nog geen duidelijkheid geeft. Ondertussen is het voortbestaan van Club BLU wel in gevaar.
De rechter vindt dat Rotterdam een 'meer constructieve houding' had moeten aannemen en meer rekening had moeten houden met de belangen van de uitgaansgelegenheid.

Taak burgemeester


"Niet is gebleken dat de gemeente in de afgelopen maanden heeft onderzocht hoe zij zelf, eventueel in samenwerking met Club BLU, kan bijdragen aan het herstel van de openbare orde en veiligheid. Terwijl dit eveneens een taak is van de burgemeester."
Volgens de rechter heeft Rotterdam niet onderbouwd dat er op dit moment nog sprake is van een dreigende situatie. Tegelijkertijd heeft Club BLU zelf wel zijn best gedaan om een degelijk veiligheidsplan op te stellen.
Eerder had de rechter besloten dat de club nog dicht moest blijven. De nieuwe beslissing betekent dat burgemeester Aboutaleb voor de derde keer op de vinger wordt getikt over de sluiting van horeca. Ook bij Club Vie en café Playa vond de rechter dat de gemeente de sluiting niet goed had onderbouwd.